söndag 31 juli 2011

Din 24de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan


Din graviditet


Detta är perioden då du får cirka 500 gram i veckan på din vikt, det behöver inte nödvändigtvis betyda att det är så varje vecka men i överlag är det så. Livmodern är nu cirka 5 cm ovanför naveln. På grund av vikten kommer du att ha mer ont i fötterna nu speciellt om ditt jobb kräver att du är på fötterna största delen av dagen. Du kanske har märkt att venerna på fötterna är mer markerade och utvidgade, det har en tendens att vara ganska smärtsamt och jobbigt. Detta kan lösas genom ett par speciella strumpor för ben som har problem med venerna eller om man då och då tar upp benen i höjd med höfterna så att de kan vila lite. Dessa strumpor finns att hitta i Hälsokost affärer eller apotek.


Bebisens utveckling


Bebisens kropp blir sakta fylligare. Nu känner du igen rörelserna och vet när bebisen sover och när den är vaken för den har nu en speciell rörelserytm i vaket tillstånd och sovande. Munnen och läpparna blir mer känsligare, ögonen reagerar på starka ljuskällor om han/hon ligger i läge så att man kan skymta ljus. Nu börjar även näsborrarna att öppnas upp och bebisens reflexer förbättras. Längden är cirka 32 cm och väger ungefär 450 - 500 gram.


Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Hos doktorn


Mellan 24de och 28de veckan kan barnmorskan be om ett glukos-tolerans test (kolla Glukosbelastningen) som då avgör om du har fått så kallad graviditetsdiabetes. När man är gravid behöver man mer insulin än vanligt , men om kroppen inte producerar tillräckligt med insulin kan sockerhalten i blodet bli för hög. Det resulterar i att man får graviditetsdiabetes och behöver behandling för att fostret inte ska skadas. Sjukdomen går över efter förlossningen.


Råd för denna veckan


Det är nu rätt tid att sätta sig ner, lyfta upp fötterna och sakta smeka magen och sakta börja fundera på hur bebisens rum ska se ut. Många kvinnor får någon gång "behov" av att sterilisera och börja barnsäkra allting redan innan födseln, och allt från storstädning till att måla om allting. Tänk noga igenom om det verkligen behövs för att du ska inte slita ut dig i onödan och andas in en massa kemikalier.

Din 23e graviditetsvecka
















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Bebisen har fortfarande ganska mycket utrymme för att röra sig så du känner fortfarande inte av rörelserna så starkt eller ofta men när du väl känner dem är de ganska tydliga. Därför stör de inte dig eftersom det inte känns så ofta.

Du märker fåror i huden som markerar magen? Det är bristningar. Vissa gravida kvinnor får dem aldrig, men det finns många som får minst en slags "utslag" på huden, om det är veck, bristningar, fläckar eller finnar, det är så individuellt så att man inte kan med säkerhet säga att du kommer att få något utslag eller inte.
Dessa fåror kan även dyka upp på brösten, höfterna, midjan och även fötterna, det liknar mest skåror i torr hud. Krämer och lotions kan inte trolla bort dem men de kan hjälpa till att minska dem genom att du väljer ganska fettiga krämer som kommer att göra huden mer töjbar, då blir det inte lika obehagligt när huden börjar töjas ut.


Bebisens utveckling

Kroppen och huvudet har nu rätt proportioner, din bebis liknar en miniatyr av en nyfödd. Huden är ljusrosa och fortfarande transparent. Om du bär på en flicka kommer hennes äggstockar att börja producera ägg, pojkarna är sedan förra veckan redan väl utvecklade i pungen. Längden på din bebis är cirka 30 cm och väger ungefär 450 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Hos doktorn

Tala med din barnmorksa/läkare om symptom av för tidigt födsel, så att du vet vad det är och hur man ska reagera på det. Kontakta din barnmorska om du får menstruations liknande kramper (fast eller tillfällig), trög ryggvärk, bäckensmärta (tryck), kramp i nedre delen av magen (med eller utan diarré), en ökning av flytningar eller ändring av sammandragning av livmodern med 10 minuters eller oftare mellanrum (även om sammandragningarna är smärtfria), om du känner att "bäckenbenet fylls" med något eller om det uppstår läckage av fostervatten.


Råd för denna veckan

Om du känner att du lätt blir trött, minska takten lite - alla kommer att finna det enklare om du agerar i enlighet med ditt tillstånd. Gör dig av med onödiga måsten och njut av din graviditet, för på det viset kommer du att minska riskerna för komplikationer.

Din 22a graviditetesvecka
















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan


Din graviditet


Du kan nu börja öka i vikt snabbt vilket kan avspegla sig på din rygg. Förbered dig för att du kanske kan uppleva smärtor i höfterna och nedre delen av ryggraden. Eftersom livmodern växer och ändrar position börjar de nedersta revbenen att utvidgas eftersom livmodern ska få plats där.


Bebisens utveckling


Bebisens hud blir nu sakta tjockare och fylligare. Bebisen är smal men väl utvecklad, ögonlock och ögonbryn formas och hjärnan börjar utvecklas snabbt. Bebisens skelett är nu robust och nervcellerna blir snabbt mogna. Hörselbenen härdas - hammaren, städet och stigbygeln, därför hör nu bebisen ganska tydligt. Längden på bebisen är cirka 28 cm och väger ungefär 420 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Råd för denna veckan


Använd skor med en liten klack, eftersom platta skor kan vara lika påfrestande för ryggen som högre klackar. Undvik långa stunder stående eller sittande, variera så mycket du kan. När du sitter eller ligger försök att komma ihåg att lägga en kudde under benen så att fötterna kommer lite högre upp, detta gör att cirkulationen kommer igång lite bättre eftersom många gravida upplever svullna fötter och ben.

Sex är något som de flesta gravida undviker att prata med sin partner om, det är dock nödvändigt eftersom sexualiteten förändras starkt under graviditeten. I den första trimesten är du ofta illamående, ont och öm i brösten, trötthet och du har inte alls lust för sex. Det bör du berätta om så att din partner förstår vad du går igenom och inte känner sig sårad eller utestängd.

I den andra trimestern kan du dock uppleva att du känner dig ganska upphetsad rätt ofta eftersom blodcirkulationen ökar genom slidan och klitoris. Vid denna tiden kan många kvinnor uppleva orgasm lättare eller flera gånger under sexakten. Rädslan för att du kommer att skada barnet är helt onödig eftersom bebisen är omgiven av fostervatten och den har absolut ingen aning om vad du gör.

Du kan fritt njuta av sex när du är gravid, om inte din läkare säger något annat. När du kommer in i den tredje trimesten blir det mycket svårare att ha sex på grund av storleken av magen och ökad vikt. Då kanske ni kommer på nya positioner där det kommer att bli enklare och vilket kan bli ganska roligt. Om du vill så finns där ingen anledning till återhållsamhet tills födseln. Allt beror på vad du känner att du kan och vill.

tisdag 26 juli 2011

Din 21a graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Tills nu bör du ha gått upp cirka 5 - 7 kilo och du ska fortsätta att äta hälsosamt och smart. När det gäller känslor märker du förmodligen att du är stabilare än i början av graviditeten. Det är möjligt att dina fötter svullnar upp ibland, speciellt om du sår upp ganska mycket under dagen. Drick mycket vätska och sätt dig ner och ta upp fötterna lite då och då så fort du får chansen så att blodflödet cirkulerar lite lättare.

Så som livmodern växer är det möjligt att du börjar känna smärta i buken runt livmodern - det är ligamenten som håller livmodern på plats som töjs. Dessa smärtorna är inte farliga men de kan vara lite obehagliga.


Bebisens utveckling


Fasen "snabb tillväxt" saktar nu in lite , hjärtat blir starkare och benen får de proportionerna som bebisen har när den föds. Bebisens hörsel är nu ännu mer utvecklad och den kan höra ljud utifrån och inte bara mammas röst. Om bebisen rör sig mycket och det stör dig ska du sakta lägga handen på magen och förklara att mamma inte tycker om det. Bebisen är nu en del av familjen, försök få framtida pappan att engagera sig i din graviditet och prata med bebisen. Och om du upplever att han inte bryr sig så är det tvärt om, han kanske till och med tänker på det mer än du fast han inte vill erkänna. Papporna brukar känna sig ganska hjälplösa.

Av denna ständiga information du får om din graviditet och bebisens utveckling, ska du försöka att berätta för pappan hur det kommer bli under förlossningen. När du läser detta till exempel, gå fram till honom och säg "gissa vad som händer denna veckan" berätta lite för honom om bebisens utveckling och vad som händer hos barnmorskan och vad som händer med din kropp. Då kan han förstå dig lite mer. Lägg hans hand på din mage och uppmana honom att prata med bebisen, så han kan känna hur bebisen rör på sig och han/hon kommer att känna igen pappas röst lika bra som din.
Längden på bebisen är cirka 27 cm och väger cirka 340 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Hos doktorn


Om du märker att dina ben är mycket svullna och att svullnaden inte lägger sig efter en vila ska du kontakta din barnmorska/läkare.




Råd för denna veckan


Bli inte rädd om du efter födseln börjar tappa lite hår, detta beror på att håret under graviditeten inte alls lossnar på grund av alla hormoner som förstärks. Det händer många saker under din graviditet och alla hormonnivåer höjs ganska rejält. Rådfråga din frisör om de eventuella förändringar som sker under graviditeten, eftersom håret kan bli besvärligare och ändra sin kvalitet kanske du behöver byta schampo eller balsam. Som det är sagt innan, hår som är platt kan bli lockigt och tvärtom, torrt hår kan bli torrare osv.

Din 20de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Känner du obehag i området kring naveln? Det är ganska obehagligt men det är helt normalt eftersom livmodern växer och trycker ut naveln så den kommer i samma nivå som resten av magen så blir det ganska känsligt där. Efter en tung måltid kan du känna av en klump i magen eller att du känner dig ganska tung, detta är ytterligare ett skäl att äta mindre och oftare.


Bebisens utveckling


Du är nu mitt i graviditeten, 20 veckor kvar! Bebisen spenderar nu ungefär lika stor tid sovandes som vaket tillstånd som den kommer göra när den föds. I denna perioden börjar den snabba utvecklingen av bebisens hjärna som varar upp till fem års ålder.

Nu växer även bebisens hår. Nu rör den på sig ganska mycket med, du kanske inte alltid känner av det eftersom bebisen fortfarande är så pass liten att det inte kan märkas lika ofta som du kommer göra senare. Du kanske känner av rörelserna men inte hela tiden och det betyder inte att det är lugnt där inne, bebisen är i full gång. Som jag sa innan bebisen är fortfarande så pass liten att man inte hela tiden kan känna av rörelserna.

Förbered dig och koncentrera dig, då kommer du kunna känna bebisen om du försiktigt trycker lite på magen. Du kommer att se hur det bidrar till att din bebis rör på sig. Fettet som lagt sig på bebisens hud börjar nu suga in sig i skinnet så att det sitter som det ska i porerna och i laguno hårstrårna, detta bidrar till de skydd vi alla har i vår hud. Dessa laguno hårstråna täcker nu hela kroppen men är mest koncentrerade runt huvudet, nacken och i ansiktet.

Vernix caseosa* täcker nu bebisen från topp till tå och kommer förmodligen att försvinna helt till förlossningen, speciellt om bebisen föds enligt uträkningarna. Om bebisen föds för tidigt kommer det att finnas kvar på kroppen. Observera att bebisen sedan sista veckan - vecka 19 - mättes från topp till tå och inte som veckorna innan vecka 19, från topp till rumpan (svanskotan). Bebisens längd är nu cirka 25 cm och väger cirka 300 gram.

*Vernix caseosa - också känt som bara vernix, är den vax- eller ostliknande massan (jag skrev fett) som täcker huden och skyddar bebisen.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Hos doktorn


Det är dags nu att gå på ultraljudsundersökning, om du inte gjorde det förra veckan. Eller om det inte gick så bra på första besöket som det gjorde för mig eftersom bebisen var blyg för kameran. På ultraljudet kommer de att mäta bebisen, kolla hjärtat och lite annat smått och gott.




Råd för denna veckan


Om du redan känt halsbränna, kan du kontrollera det genom att äta mindre och oftare. Om du tycker detta är ganska obehagligt så kontakta din barnmorska/läkare och rådfråga dem om vad du ska göra om där finns något du kan ta för att minska på halsbrännan. Köp inga tabletter utan att först kolla med din barnmorska eller ring 1177 för att få mer svar, de kan också vara till stor hjälp, det finns även hjälp på 1177.se.

Kolla om där finns grupper för gravida där du kan anmäla dig eller gå med i, där kan du också få mycket stöd för där är ni flera stycken som är i samma situation. Kolla på internet eller även på Facebook.com där delar de med sig av sina erfarenheter om graviditet och spädbarnvård. Där kommer du att träffa många som är i samma månad/vecka som du, kanske kan du hjälpa någon annan som inte är lika långt gången som du. Där delar alla med sig av sina tips och triks. Undersökningar som gjorts visar att kvinnor som har gått med i dessa grupper upplever sina förlossningar mindre stressiga och lättare än vad de som inte tar kontakt med andra gör.

Föräldrautbildningen kommer att lära dig många användbara saker och du kommer att få mycket bra information så som beteendet under graviditeten/förlossningen, andningstekniker, exakt hur förlossningen går till och hur allting ser ut när bebisen kommer ut, hur det är om ett kejsarsnitt ska genomföras. Spädbarnsvård, återhämtning, amning.. osv. allt du kan tänka dig har de redan förberett och fråga gärna allt du kan komma på, du ska inte skämmas för att fråga något.

söndag 24 juli 2011

Din 19de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Nu märker du att du har blivit lite rundare och brösten är lite svullna. Det är möjligt att du upplever lite klåda på kroppen eftersom huden blir torr och mjällig. Smörj in dig regelbundet med neutrala och fettiga krämer, hudproblemen kan också minskas genom att dricka tillräckligt mycket vatten.


Bebisens utveckling


Hittills har man mätt bebisen från topp till svanskotan men nu på ultraljudet mäter man hela längden från topp till tå. Tillväxten längdmässigt är nu lite långsammare men vikten ökar i en snabbare takt. Bebisens organ är fortfarande under utveckling. Bär du på en flicka finns nu i hennes äggstockar redan nu primitiva äggceller. Mjölktänderna  är redan utvecklade och bakom dem börjar nu de andra permanenta tänderna att utvecklas. Tillsammans med laguno hårstrån börjar nu fett bildas på utsidan av huden, det är fettet som skyddar barnet och som du kommer se när det föds. Denna blandningen är nödvändig för att skydda barnets hud. Denna blandning är nödvändig  för att skydda barnets hud, för tänk på hur din hud hade sett ut om du hade levt i vatten i nio månader.

Barnet kan höra starka ljud från omgivningen och du kan känna av när bebisen överraskas av dessa ljud. Längden på bebisen är cirka 15 cm och vikten är cirka 230 - 240 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Råd för denna veckan

Ät rätt, det betyder inte att du ska hålla dig till någon diet, var uppmärksam med att välja färska frukter och grönsaker. Du kan nu börja med att förbereda musklerna inför förlossningen, arbeta med enklare övningar speciellt utformade för gravida kvinnor. Du kan hitta dem i en liten bok som heter vänta barn som du får hos din barnmorska.

Din 18de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan


Din graviditet


Nu ser man definitivt att du är gravid! Livmodern är så stor ar den syns tydligt även när man inte tittar noga. Livmoderns övre kant är nu cirka två till tre fingrar under naveln (då mäter man med toppen av fingret, sidvis). Förstoppning kan fortfarande hålla i sig, därför minskar behovet av att kissa eftersom livmodern inte längre trycker på blåsan och tvingar inte iväg dig lika ofta till toaletten.

Fram tills nu borde du inte ha gått upp mer än cirka 6 kilo. Känner du kanske nu av att det darrar till i magen? Det är möjligt att du känner av din bebis då. Om du inte känner något ska du inte vara rädd, för det är inte förrän i vecka 20 som där verkligen händer saker, eller kanske till och med senare.


Bebisens utveckling


Bebisen får nu fett under huden som kommer att avgöra cirka ¾ av den totala vikten vid födsel. Bebisen och livmodern är nu nästan lika stora. På ultraljudet kan man nu se hur bebisen "äter" den smaskar, sväljer och kan till och med blinka. Ögonfransarna växer också nu, och hos flickor börjar nu livmodern att utvecklas. Längden på bebisen är cirka 14 cm och väger ungefär 200 gram.


Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Råd för denna veckan


Om du har lätt för att få bristningar kommer du inte kunna undvika dem, eftersom ju mer avancerad graviditeten blir desto lättare kommer de att dyka upp oavsett hur hårt du kämpar för att undvika dem. Du kan kanske göra dem mildare genom att ta hand om din hud, smörja den regelbundet med fettiga krämer, eller om du köper - apotekets 'olja för gravida magar' eller weleda 'havandeskapsolja'.


När du väljer kräm eller olja, välj inte den dyraste som påstås göra att dina hudbristningar mirakulöst försvinner eller inte uppstår alls. Välj den du tror kommer att kännas bäst, den som inte luktar stark eftersom du fortfarande är känslig mot lukt och den om inte innehåller någon speciellt stark parfym eller alkohol. Läs noga på etiketten. Bristningarna kommer inte att försvinna helt under födseln men de kommer att bleka efter ett tag och bli mindre synliga. Kom ihåg att detta inte drabbar alla så det finns inga skäl till panik.

Den vanligaste orsaken till att bristningar bildas är snabb och uttalad viktökning, koncentrera dig på att inta gå upp i vikt för snabbt. Ät inte utan gränser och var försiktig för om du äter bra och nyttigt kan du snabbt få tillbaka din önskade vikt efter graviditeten. Du kommer att tolerera graviditeten enklare och du kommer att må mycket bättre under denna perioden och minska risken för bristningar. Aktivera dig, för det kommer att vara mycket enklare för dig under graviditeten och speciellt under förlossningen. Skriv in dig på mamma yoga, eller vattengympa för gravida. Ut och gå i skogen/stan eller gå till din lokala simhall och börja simma.

I ansiktet kan där möjligtvis dyka upp några mörka fläckar som ibland kan ha fjärilsform. Detta kan kallas för "graviditetsmask" ett fenomen som orsakas av hormoner och är vanligt hos kvinnor som är mörkhyade men det försvinner direkt efter födseln. Vissa kvinnor får lite röda utslag tack vare utvidgade kapillärer, samma sak där de påverkas av hormoner.

Håret kan också påverkas, kvaliten. Har du lockigt hår kan det slätas ut eller tvärtom. Torrt hår blir ofta ännu torrare. De kallar inte graviditeten för "andra stadiet" utan anledning.

lördag 23 juli 2011

Din 17de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan


Din graviditet


Ju större magen blir desto svårare kommer du ha att hitta en sovställning. Efterhand som du lär dig hitta dessa speciella sovställningar, vilka vissa kan kallade "tvingade positioner", försök även att sova på en lite högre kudde om du inte redan gör det.

Vänj dig vid att inte sova på rygg, eftersom livmodern växer kommer där ett ökat tryck på större blodkärl och det blir jobbigare för bebisen. Det kommer inte lika mycket syre och näring till bebisen om du ligger på rygg därför är det rekommenderat att ligga på höger/vänster sida. Det blir lättare att ligga på sidan om man lägger en kudde mellan knäna eller köper t.ex. en avlång kudde, formad som en korv eller som en åtta (finns att hitta på IKEA). Var noga med att kissa innan du lägger dig eftersom det kommer att trycka ganska bra på blåsan.

Bli inte rädd om du känner yrsel när du reser dig upp från liggande eller sittande position. Detta är fullt normalt, där uppstår yrsel eftersom det kardiovaskulära systemet* inte hinner reagera tillräckligt snabbt på positionsförändringar. Livmodern är nu nästan uppe vid naveln.

*Kardiovaskulära systemet - rättare sagt hjärt-kärlsystemet eller blodcirkulationssystemet, det system som gör att blodet cirkulerar runt i kroppen.




Bebisens utveckling


Bebisen utvecklar nu sina öron, den blir mer känslig för ljud och kan nu höra dina hjärtslag. Ögonen är nu på sin rätta plats. Om det är en liten pojke börjar han nu utveckla sin prostata (kön). Skelettet fortsätter sin benbildning ytterligare och på fingertopparna utvecklas fortfarande fingeravtrycken och fingertopparna blir fylligare. Fostrets hud är klart men där är väldigt lite kroppsfett under huden än. Längden på bebisen är cirka 12 cm och väger ungefär 140 Gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Råd för denna veckan


Ta och skapa en kontakt med din bebis. Du kanske har känt av någon liten rörelse, som fjärilar i magen eller att det kittlas lite. Du kommer veta exakt när det händer, min personliga upplevelse kändes som en vattenvirvel i magen och jag visste direkt att det var min lilla bebis. Nu när du känt av den allra första rörelsen kommer du att vara ganska säker på att barnet är där - i din mage! 
Börja prata med bebisen, sjung och spela musik., kanske börja tänka ut namn. Kolla igenom släktnamn, kanske hade gammelfarfar ett fint namn eller gammelmoster? Titta runt på namnförslag i böcker, titta efter både flick- och pojknamn. Kanske kolla upp på google.se vad de betyder, det kanske kan underlätta ditt val.

Din 16de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Har du haft näsblod? Det finns ingen anledning till oro, eftersom gravida kvinnors blodvolym ökar med 40% - 50%, vilket påverkar nivån av hormonet östrogen som gör att nässlemhinnan svullnar. Så täppt näsa eller näsblod är inget skäl till att oroa sig, det är fullkomligt normalt. Denna ökningen av blodvolymen som cirkulerar påverkar hjärtat, det blir lite svårare att utföra några uppgifter som kommer i din väg, du kommer att känna av kraftig puls när du rör dig lite mera vilket är normalt och ska inte ställa till med problem om du har ett friskt hjärta. Ligamenten töjs fortfarande och du kan känna av smärta i nedre delen av magen.


Bebisens utveckling


Tro det eller inte, nu börjar din bebis att blinka! Från och med denna veckan börjar den viktigaste perioden för lungornas utveckling, ända fram till ungefär mitten av femte månaden. Bebisens ben är nu längre än armarna och han/hon viftar med dem ännu mer eftersom det är gott om fostervatten fast det är inget du riktigt kan känna av än. Bebisen kissar varje 40 - 45 minut i fostervattnet. På huden på fingrarna börjar nu linjer forma sig, fingeravtryck. Nerverna utvecklar "myelin" som påskyndar överföringen av impulser genom nervsystemet. Bebisens cirkulation blir funktionell nu, det vill säga att blodcirkulationen sätter igång. Navelsträngen växer och blir tjockare.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Hos doktorn


Om du planerar ett fostervattensprov, planera in den mellan 16de och 18de graviditetsveckan. Fostervattenprovet kommer att visa bebisens kromosomer, karyotypes* och om det finns några störningar.


Om du missat (eller inte behövt göra) ultraljudsundersökningen mellan 12te och 14de graviditetsveckan, då man undersökte tjockleken på hudveck bakom bebisens nacke - nackuppklarning, med målet för screening för kromosomavvikelser (Downs Syndrom, andra trisomier), nu är det dags att göra biokemisk screening.


Biokemisk screening görs genom att det extraherade provet i blodet bestämmerkoncentrationen av tre eller fyra hormoner - alfa fetoprotein (AFP), fri östriol (uE3) och beta HCGa och, om möjligt, inhibin A, som med undantag för avgöra risken för problem med kromosomer, och visar riskerna för avvikelser i ryggraden och främre bukväggen.


*Karyotyp syftar till den bild över kromosomernas antal och utseende som kan framställas genom att fotografera celler som befinner sig i celldelningen, utvecklingen av celler.




Råd för denna veckan


Rådfråga med din barnmorska/läkare om vad "biokemisk screening" är vilket inkluderar bestämning av alfa feto protein (AFP), fri östriol (uE3) och beta-HCG och vad är dess goda och dåliga sidor är, och vad ett diagnostiskt test - fostervattensprov, med dess styrkor och svagheter. Du måste tänka på att med screeningen, definierar läkaren högriskgrupp, där de överväger om de ska göra ytterligare utredning eller ej, ett diagnostiskt test för att få korrekta resultat. Detta test innebär en risk för missfall som är runt 1%.

fredag 22 juli 2011

Din 15de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Du känner dig bättre än i första trimestern. Nu kan du återgå till ditt "normala liv" utan illamående, kräkningar och svaghet. Ovansett om din aptit kommit tillbaka har du inget behov än att "äta för två" men därför ska du äta hälsosamt.


Bebisens utveckling


Bebisens skelett blir allt starkare för var dag så glöm inte att få i dig tillräckligt med kalcium (mjölk, mjölkprodukter). Ansiktet liknar våra ännu mera nu, långsamt börjat nu ögonbryn och ögonfransar att växa. Bebisens hud är fortfarande tunn och ganska genomskinlig. På huden växer där tunna och fina hårstrån - laguno hårstån - som nu kommer att växa på hela kroppen. Bebisen liknar nu en människa ännu mera eftersom benen är längre än armarna. Längden från topp till slutet av ryggraden (rumpan) är 10 - 12 Cm, och vikten är cirka 70 - 80 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Hos doktorn


Vid regelbunden kontroll från och med nu till slutet av graviditeten kommer din barnmorska/läkare att mäta magen från slutet av revbenen ner till venusberget för att bestämma hur långtgående den övre kanten av livmodern är, dvs hur utvecklingen av livmodern är. Samtidigt kontrollera indirekt om och hur bebisen utvecklas.




Råd för denna veckan


Många kvinnor som genomgått graviditet säger att de i just denna perioden du befinner dig i kände sig väldigt sensuella och kunde njuta ganska mycket under samlag. Om du är en av dem, koppla av och njut. Sexet stör inte bebisen och är ofarligt om inte din barnmorska eller läkare anser något annat. Men om du inte känner dig redo för sex, är det också helt ok, prata med din partner och förklara hur du känner dig.

Din 14de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Illamåendet har äntligen slutat! Det kan hända att du känner dig förstoppad, eftersom hormonerna gör att musklerna i tarmarna slappnar av. Det gör att de jobbar långsammare och med mindre effektivitet, livmodern pressar nu också lite på tarmarna vilket också kan vara ett skäl till att du kanske känner dig förstoppad.
Linjen mellan blygdbenet och naveln blir mörkare - den kallas svarta linjen - vilket beror på hormonella aktiviteter och den försvinner efter födseln.

Ådrorna på brösten börjar synas lite och vårtgården ökar i storlek och bytar färg, det är nu uppenbart att din kropp förbereder sig för amning. Under graviditeten kan det hända att du upptäcker någon gulaktig vätska från vårtorna, antingen märker du av den mycket - att du känner dig fuktig - eller lite - att den gulaktiga vätskan hinner torka innan du märker av den - det är råmjölk som kommer ut redan nu och den kommer att bli barnets första målltid. Hos vissa kvinnor blir brösten fylligare än tidigare, det är en idikation på att det utvecklas bröstkörtlar och kanaler.


Bebisens utveckling


Bebisen är nu mycker mer flexibel och kan nu flytta på sitt huvud, mun, händer, handleder, ben och fötter, till och med tårna. Halsen är längre och starkare, fram tills nu har bebisens haka vilat på bröstkorgen och nu behöver den inte göra det längre. Pulsen hörs nu mycket tydligare och syns också på ultraljudet, det slår två gånger snabbare än en vuxen persons puls, cirka 160 slag i minuten.

Ögonen är fortfarande i utvecklingsfasen och flyttar sig allt närmare sin plats, öronen likaså flyttar sig allt närmare sin slutdestination. Det bildas allt mer fostervatten vars mirakulösa ämne återskapas var tredje timme. Det är känt att fostervatten delvis består av bebisens urin, men den exakta substansen är fortfarande inte känd.

Bebisen flyter runt i fostervattnet, och absorberar alla rörelser i modern. Vilket betyder att bebisen känner alla dina rörelser och du kan känna av bebisens rörelser. Fostervattnet fyller bebisens andningsvägar fram till födseln. Moderkakan blir allt viktigare, såsom för bebisens kost likaså förhindrar den infektioner. De ytliga könsorganen utvecklas fortfarande, men nu är det lite lättare att se bebisens kön. Det kan fortfarande inte sägas med säkerhet vilket kön det är det är individuellt. Längden på bebisen från topp till slutet av ryggraden (rumpan) är 80 - 85 mm och väger 50 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Råd för denna veckan


Om du inte redan gör eller har börjat, är det nu dags att börja med en kost rik på fiber. Detta kommer att bidra till en lättare matsmältning. Vid detta laget har du förmodligen redan slutat röka?

söndag 17 juli 2011

Din 13de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn 
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Du har nu kommit in i din andra trimester! Slappna nu av och njut, nu har du den bästa perioden framför dig. Om någon vecka kommer du att känna bebisen för första gången, det är en underbar känsla! De flesta av de obehagliga symtomen tillhör nu det förflutna eller kommer snart att försvinna, din mage är fortfarande liten och du känner dig bra. Livmodern har nu flyttat sig ur bäckenet och du kan nu skymta en liten bula.
Du kommer förmodligen att knyta upp mysbyxorna eller dra ner dem lite, jeansen kommer du att knäppa upp så fort du kan och har tillfälle för nu spänner det ganska bra. Eftersom din livmoder växer kan du kanske känna av måttlig smärta i nedre delen av buken - det är ligamenten som töjs för att livmodern ska få plats.


Bebisens utveckling


Fostrets ansikte liknar nu mer och mer ett "riktigt ansikte" eftersom ögonen och öronen är nära sin plats där de ska sitta. Huvudet växer nu med mindre fart och kroppen ökar nu i fart när bebisen växer, hittills har huvudet varit större och nu kommer det att jämna ut sig. När bebisen föds är huvudet ungefär ¼ av kroppens längd.Nu börjar tarmarna dras längre in i buken, levern börjar att utsöndra galla och bukspottkörteln att producera insulin.
Längden på barnet från topp till slutet av ryggraden (rumpan) är ca 75 mm, och vikten är cirka 30 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Hos doktorn


Om du i buken känner smärta som varar lite längre eller gradvis höjs ska du meddetsamma ringa din barnmorska/läkare.


Råd för denna veckan


Låt inte åtsittande kläder trycka in din mage som växer. Börja leta efter kläder som är bekväma och lösa eftersom du ska använda dem i 3-4 månader framåt Välj kläder som kan anpassas efter olika väderförhållanden eller beroende på vilken säsong du har framför dig. Tänk på att det ska kunna användas under olika väderförhållanden eftersom du vet inte om du kanske ska ha ett barn till senare, om det inte redan är planerat. Du behöver inte köpa mammakläder meddetsamma eftersom där fortfarande finns mysbyxor som är ganska töjbara, det räcker för tillfället. Men när det gäller jeans ska du om du kan skippa det för tillfället eller redan nu köpa ett par mammajeans.

Tips på mammakläder kan du hitta på google's sökmotor eller så kan jag rekommendera att kika in på H&M. Har du möjlighet att handla via nätet har du mycket större urval av kläder t.ex. följande

För mammor med kurvor finns greatestmom.se

fredag 15 juli 2011

Din 12te graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Nu går du över i din andra trimester och snart kommer du kunna njuta av din graviditet utan illamående, trötthet och  konstant huvudvärk. Vid denna tiden börjar din livmoder att flytta sig uppåt och framåt, detta kommer du att känna av som menssmärtor medan den sakta flyttar på sig. Oroa dig inte det är bara några sekunder du känner av det, om du ens kommer att känna av det.
Livmodern lyfts ur bäcken och trycker inte längre på blåsan så nu slipper du de jobbiga toalettbesök just som du vant dig vid dem, njut av den tiden för det kommer tillbaka senare när bebisen har växt till sig.


Denna perioden kan medföra att du får yrsel och huvudvärk lite oftare eftersom blodflödet nu ökar, vilket inte är ovanligt men känner du att det blir för jobbigt ska du kontakta din barnmorska eller läkare för att se vad du kan göra åt det. Nu har chansen för missfall minskat drastiskt med tankte på att du kommit in i din andra trimester, nu kan du vara säker men kom ihåg att fortfarande inte ge dig ut och lyfta tunga grejer. Lyft bara det du känner att du klarar av, känner du någon minsta smärta eller konstig känsla i magen är det bebisen som säger till dig att ta det lungt.






Bebisens utveckling


Nu vid 12te veckan är bebisen fullt utvecklad, har alla organ, muskler och ben. Från och med nu och fram till förlossningen kommer bebisen bara att växa och mogna. Huvudet blir rundare.
Man ser också ryggraden, händerna och fötterna. Tårna och fingrarna är nu helt separerade och bebisen har en fin profil. På fingrarna och tårna börjar nu naglar att växa.


Fostervattnet ökar i mängd samtidigt som bebisens njurar börjar producera och utsöndra urin. Musklerna i tarmväggen börjar träna peristaltiken, rörelser, tarmrörelser som används för matsmältningen. Hypofysen börjar producera hormoner.
Längden på bebisen från topp till slutet av ryggraden (rumpan) är ca 60 mm, och väger ca 15 gram.


Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.






Råd för denna veckan


Innan var det vanligt att inte prata om graviditeten förrän det gått 100 dagar eftersom våra förfäder visste att efter denna perioden var det betydligt mindre risk för missfall.


Det finns många saker som sker under graviditeten som inte kommer vara behagliga, du måste vara medveten om vad du ska förvänta dig och hur du ska handskas med det. Där kan förekomma kramp i vaderna och fötterna och när du känner av att det närmar sig - böj foten uppåt och mot dig - stretching minskar risken för kramp eller om du redan fått kramp kan den gå över snabbare. Du kommer förhindra kramperna om du regelbundet motionerar och tränar benen. Yoga är perfekt för det, där sträcker du alla muskler. Regelbundet intag av kalcium kan också hjälpa till - en banan om dagen eller tomat kan också vara tillräckligt.


Ryggont är också vanligt, när magen börjar växa fram, för nu börjar du sakta luta dig bakåt för att kompensera för att barnet drar sig framåt därmed belastar du nedre delen av ryggraden - därav ryggont. Försök att stå upprätt (rakt), bär bekväma skor med lägre klack. Böj dig inte ner när du ska lyfta något utan huka dig ner med rak rygg och sitt helst inte på pallar utan på stolar med rygg som du kan luta dig på för de ger dig extra stöd och du får mindre ryggont. Känns det inte bra på stolen ska du placera en kudde i ryggen så du har en bekväm lutning.

torsdag 14 juli 2011

Din 11te graviditetsvecka
















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Du får äntligen bli av med irriterande illamående och kräkningarna, men vissa lukter stör dig fortfarande. De som bär på fler barn (t.ex. tvillingar) kan det ta lite längre tid att bli av med och det kan kännas mer intensivt.




Bebisens utveckling


Denna veckan avslutas utvecklingen av alla de viktigaste organen. Du kan nu koppla av, perioden då bebisen är super känslig och då det kan utveckla svåra anomalier* går nu sakta över. Din bebis går nu in i en period då där sker snabba förändringar och om bara ett par veckor kommer längden att fördubblas. 


*Anomalier - avvikelser från det normala


Nu bildas äggstockar och testiklar utvecklas, de yttre könsorganen också. Även med den bästa ultraljudsapparaten är det fortfarande osäkert att säga om det är en flicka eller pojke.


Huvudet är fortfarande oproportionerligt stort - det avser omkring hälften av kroppen. Ögonlocken är stängda. Denna eller nästa vecka börjar blodet att cirkulera mellan bebisen och livmodern. Då börjar också moderkakan utföra sin funktion, utfodring av moderns blod. 
Längden på bebisen från topp till slutet av ryggraden (rumpan) är ca 50 mm och väger runt 10 gram.


Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Hos doktorn 


Om du inte varit hos barnmorskan, fördröj inte det. I denna perioden mellan 11te och 13de veckan ska man egentligen göra det första ultraljudet. Vilket inte är så vanligt i Sverige, men i de flesta andra länder gör man sin första ultraljudsundersökning nu. På denna undersökningen ska man se hur bebisen ser ut, om allt har utvecklats som det ska. För att just nu kan man se igenom  huden, den är fortfarande genomskinlig. Då mäter man tjockleken på bebisens nacke och nack genomskinligheten. 


Genom att mäta tjockleken på barnets nacke och hals, tillsammans med information om din ålder (hur gammal du är), i kombination med resultatet av "biokemisk screening" i den första trimestern (fria beta hCG och PAPP-A), får man information om risken för att du har en bebis med kromosomproblem. 


Tala med din barnmorska, fråga runt, kolla om du bör fortsätta dricka folsyra. Vilken du kanske till och med började dricka innan graviditeten.




Råd för denna veckan


Nu kan man med säkerhet säga att du ska bli mamma. Tänk på alla förändringar som kommer att ske i ditt liv. Om framtida pappan och du har planerat att gifta er snart, kanske ni ska skynda er lite innan det blir jobbigt att komma in i din drömklänning, eller vänta tills efter födseln när barnet är några månader eftersom du inte heller då behöver passa upp bebisen lika mycket efter ca 6 månader. Det är upp till er nu om ni ska gifta er innan bulan träder fram eller efteråt.

onsdag 13 juli 2011

Din 10de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan


Din graviditet

Från och med denna veckan kommer humör svängningarna. Vissa kommer att skratta och växla över till gråt på bara några millisekunder, andra kommer kanske ställa sig filosofiska frågor. En tredje kommer kanske ställa sig frågor som t.ex. om världen är tillräckligt bra och accepterande för mitt barn, hur ska han/hon ta sig genom skolan osv.
Du kommer kanske känna svag yrsel eller uppleva att du hela tiden är varm, oroa dig inte detta är normalt för denna perioden tack vare alla förändringar som sker i kroppen. Förändringar i och på kroppen beror fortfarande på hormonerna, glöm inte att detta är bara tillfälligt det blir bättre snart när allt stabiliserar sig lite.



Bebisens utveckling

Nu kan man på nära håll se bebisen och du skulle bli förvånad hur redan nu barnet har alla drag som en människa har. Bebisens fingrar och tår är utvecklade likaså de flesta lederna, armbågar, axlar, knän, fotleder och händer.

Bebisen simmar runt i livmodern och när mamma och pappa ska till doktorn och titta på ultraljudet kan de inte förstå hur bebisen redan nu rör på sig. Mamman kan fortfarande inte känna rörelserna eftersom bebisen när så liten. Detta är normalt eftersom rörelserna måste bli mycket kraftigare och bebisen mycket större för att mamman ska kunna känna det.
Bebisens längd är ca 30 mm och väger ca 5 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern!




Hos doktorn

Detta är en period då du kan göra det första invasiva testet - moderkaksprov, eller fostervattensprov - en metod för att få en miniatyrbit av moderkakan som bebisen ligger i, när där är ett behov för ett sådant prov. Då får man information om barnets kromosomer och man kan samtidigt ta reda på vilket kön det är, men som sagt detta gör man bara om din doktor anser att det är nödvändigt.



Råd för denna veckan

Fråga om möjligheterna till fosterdiagnostik. Ju mer information du får , desto lättare blir det att avgöra vad som är bäst för dig och din familj. Du bör tala med din läkare om alla möjligheter till fosterdiagnostik, för att höra vilka valmöjligheter det finns och vad man kan förvänta sig om de gör eller inte gör några av dessa tester.

Efter rådfrågan med din läkare kan vissa kvinnor föredra att ha alla svar och är säkra bara om de får göra alla tester och en del föredrar att strunta i det eftersom det finns ganska stora risker för missfall. Andra föredrar att strunta i dem för de inte vill att resultaten ska göra dem upprörda.

Det är viktigt att din barnmorska ger dig svaren du vill ha och förklara alla alternativ som är tillgängliga för dig. Skälen till alla prov och risker som medföljer om du gör dem och om du inte gör dem, eftersom de kan vara till stor hjälp om du har svåra beslut att göra. Glöm inte att du har rätt till att säga nej till det du inte vill göra. Efter diskussionen med din läkare/barnmorska är ditt ord alltid det sista och du fattar besluten, ingen annan kan göra det åt dig.

onsdag 6 juli 2011

Din nionde graviditetsvecka














  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan


Din graviditet

Det är möjligt att du gått upp lite i vikt, men inte mer än ett kilo. Graviditetsillamåendet och kräkningarna är kvar, Där kan uppstå problem med halsbränna och matsmältningsbesvär. Maten ska innehålla omkring 300 till 800 kalorier rikare än den du åt innan graviditeten.



Bebisens utveckling

I denna veckan börjar det bildas ben och brosk, händer och fötter växer snabbt och utvecklar fingrar och tår. Händerna och fingarna syns mycket tydligare än fötterna och tårna. Bebisen rör sig mycket tydligare. Från toppen till slutet av ryggraden (rumpan) är det cirka 20 mm. Nu får den riktiga mänskliga former. De yttre könsorganen är synliga, men man kan fortfarande inte se om det är en flicka eller pojke, det kommer man kunna se om ett par veckor.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.



Hos doktorn

Med barnmorskan som du följer din graviditet med ska du nu se till att diskutera de problem och risker som kan uppstå under graviditeten. Inte för att du ska vara rädd men att du ska vara medveten om riskerna, vad du ska akta dig för osv. Om du inte redan nu har slutat röka, minska åtminstone antalet cigaretter så mycket du kan. Eller fundera stark på att sluta röka. Passiv rökning är lika skadligt för barnet, så undvik rökiga lokaler och rum.



Råd för denna veckan

Börja nu uppmärksamma din vikt och väg dig regelbundet för att kunna registrera dina framsteg. Räkna ut i förväg ungefär hur mycket du borde gå upp under tiden (räkna med att du inte borde gå upp mer än 12 - 15 kg). Viktökningen under din graviditet beror också på din vikt före graviditeten, åldern och längden. Det är inte heller beroende på hur mycket du äter, utan vad du äter. Om du äter mer närikgsrik med måtta äter du gått för dig själv och ditt barn.

Om du får mer vikt än du borde fastän du åt mat av hög kvalitet, kommer du troligen att bli av med den snabbt efter födseln. Problemet är om du äter stora mängder bröd och kakor... kom ihåg att att inte banta under graviditeten! Så ät klokt!

Din åttonde graviditetsvecka














  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan


Din graviditet

Livmoderns storlek kan nu jämföras med en apelsin och det är möjligt att du nu kan känna hur det växer i magen. Om det är din första graviditet kan du förmodligen fortfarande inte se någon förändring på magen. Ju fler graviditeter du har desto tidigare kan du se din mage eftersom musklerna och ligamenten under denna perioden inte är lika starka som vid din första graviditet.

Ibland kan det förekomma problem med huden vid denna period och då är det finnar det handlar om, var inte orolig det är hormonerna som är ur balans och därför blir det så ibland. Dessa problem kommer att försvinna efter första trimestern, när hormonerna kommer i balans igen. Det kan även fortsätta en längre tid kanske till och med till slutet av graviditeten, det är individuellt. Du kan få flytningar, om flytningarna inte ändrar lukt eller stör dig behöver du inte oroa dig det är normalt och det händer alla. Nu blir även bröstvårtorna lite mörkare än vanligt.

Om du väntar två eller fler bebisar, märker du säkert att din mage redan växer. Brösten är känsliga och svullna. Du har känslan av att du ständigt är trött och ibland lider du av huvudvärk.




Bebisens utveckling

Din bebis förändras dag för dag, Ansiktet bildas långsamt, ögonen är nu mer synliga och man kan se läppar. Formen och spetsen på näsan. De viktigaste organen är redan bildade - hjärta, hjärna, lungor, njurar, lever och tarmar. Bronkern börjar förgrena sig. Bebisens hjärna kan nu höras på ultraljudet, det slår ungefär två gånger snabbare än ditt.

Ögon och öron formas, och bebisen kan öppna munnen. Ben och armar rör sig och formas, och bebisen utvecklar armbårgarna nu. På ultraljudet kan man se små rörelser av kroppen. Nu utvecklas även tarmarna. Bebisen är ungefär 14 mm.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.



Hos doktorn

Om flytningarna har ändrat lukt eller utseende ska du besöka din läkare för en kontroll.



Råd för denna veckan

Börja redan nu att smörja in dig med neutrala näringsrika krämer. Detta kommer att förbättra hudens elasticitet och minska spänningen i brösten. Om problemen med huden är så svåra att du inte kan handskas med dem ska du gå till en hudläkare för att få hjälp. Oroa dig inte för mycket eftersom alla dessa problem kommer att gå över i andra trimestern.

Jag vill påminna om att du inte ska äta majonäs eller något annat som innehåller rått ägg, det kan utföra en stor risk för missfall och samma gäller lever. Ät gärna leverpastej eftersom den inte innehåller samma mängd av det skadliga ämnet som ren lever har.

Din sjunde graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan


Din graviditet

Symtom på tidigt graviditet (graviditetsillamående, trötthet... ) kan nu förstärkas. Du kan fortfarande inte se din mage, och har inte ens börjat gå upp i vikt - i själva verket kan det vara så att du kanske minskat lite i vikt. Det kan vara på grund av minskad aptit och/eller kräkningar. Vid denna tiden kan symtom på flerbörd (t.ex. tvillingar) skilja sig från dem som har en bebis.



Bebisens utveckling

Hjärtat på bebisen är delat i två delar, höger och vänster kammare. På ultraljudet kan man nu se små knoppar där bebisens fingrar och tår ska vara. De primära luftvägarna är nu utvecklade. Huvudet är mycket större än kroppen och redan nu har hjärnan utvecklats så pass att den är delad i höger och vänster hjärnhalva. Nu utvecklas också ögats lins, näsa, öron, bukspottskörtel och bronker. Din bebis har nu storleken av ett hallon, ca 11 - 13 mm. Bebisens hud är nu så tunn att den är genomskinlig och venerna är synliga.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Råd för denna veckan

Graviditetsillamåendet kan nu kanske ställa till med lite problem, speciellt om det håller i sig genom dagen. Det är viktigt att att din mage inte är helt tom eller helt full. Istället för tre stora måltider om dagen, ät sex mindre måltider om dagen. Ta till exempel något kex eller salt pinne varje halvtimme så att du åtminstone har något i magen. Citron kan också hjälpa dig ganska mycket, spelar ingen roll om du dricker en lemonad (färskpressad citronsaft) eller om du suger på citronen. Ät inte stekt, fettig eller jättekryddad mat just nu den kan förvärra illamåendet.

Ät inte heller majonäs eller något annat som innehåller rått ägg, det kan utföra en stor risk för missfall och samma gäller lever. Ät gärna leverpastej eftersom den inte innehåller samma mängd av det skadliga ämnet som ren lever har.

Graviditetskalender


Graviditetskalender och annat bra för dig som är gravid finns hos Allt för föräldrar.