söndag 11 september 2011

Nyfödd!!















  • Din bebis denna veckan
  • Ditt liv; Nu är jag förälder
  • Råd för denna veckan


Din bebis denna veckan

Kanske inte liknar en bebis som visas på alla reklamer i media. Den kanske mest liknar en liten skrynklig utomjording, men vem hade inte sett ut så efter att ha rullat ut från livmodern då den har varit i vatten i nio månader och inte kunnat sträcka på sig ordentligt. Nu kommer bebisen att sakta sträcka på sig mer och mer tills sjätte månaden då han/hon kommer att slappna av helt och hållet.




Under tiden, medan bebisen anpassar sig utanför sin fristad och den varma livmodern, kommer han/hon att njuta av att bli insvept i en lätt filt eftersom det var så varmt och gott i livmodern. Bebisen kom ut i en värld som är kall för honom/henne, skrämmande och full med ljus och olika dofter och ljud.





Ditt liv; Nu är jag förälder

Denna veckan har något hänt dig som inte händer varje dag - du har fått en bebis! Den är helt och hållet din, den är bredvid dig hela tiden och är helt beroende av din kärlek, omsorg och föda (amning). Det råder ingen tvekan om att du har läst på om vad man ska göra och vad man inte ska göra under graviditeten och efteråt. Alla artiklar och texter du gått igenom om hur man ska uppföra sig och vad man ska göra med sin bebis kommer till nytta och du kommer att hitta din egen rytm och ditt eget sätt att ta hand om din bebis. Dina föräldrar och svärföräldrar kommer att vara till ganska stor hjälp under den första perioden. Var försiktig med personer som kommer med förkylningar, se till att ha munskydd hemma och eventuell alkogel man kan smörja händerna med efter man tvättat händerna.


Det bästa rådet man kan ge för denna veckan är att du ska slappna av och försöka att sova med bebisen och gå långsamt steg för steg. Ni har precis träffats och behöver lära känna och vänja er vid varandra.



Råd för denna veckan

Ju tidigare du börjar amma desto bättre, även om du kanske inte känner att du har mjölk. Råmjölken som utsöndras under de första dagarna är ovärderlig för den nyfödda bebisen, där sitter alla vitaminer och allt som bebisen behöver få i sig. Om du verkligen inte har mjölk ska du inte vara rädd för att låta någon annan nybliven mamma som har tillräckligt med mjölk amma ditt barn. Det kanske låter helt fel för dig men den mjölken är den allra viktigaste.

Din 40de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan


Din graviditet

Ett tecken på att förlossningen är nära är att "slemproppen" kommit ut. När det gäller de första tecken på födsel är regelbundna, starka sammandragningar eller läckage av fostervatten (att vattnet gått). Ta tag i din väska och ge dig iväg till sjukhuset. Du behöver inte rusa eftersom bebisen inte kommer ut direkt utan efter några sammandragningar och värkar, du kommer säkert att komma i tid till sjukhuset.



Bebisens utveckling

Bebisen är redo för att komma ut i världen - och i de vanligaste fallen, med huvudet före. Så, först kommer huvudet ut, sedan kroppen. Det är sällan bebisen kommer med rumpan först, och gör den det kommer du i förväg att komma överrens med läkaren om hur ni ska gå tillväga under förlossningen. Ännu mer sällan kan det hända att bebisen ligger snett eller på tvären men då kommer de att fixa detta så du behöver inte oroa dig för detta, de brukar kunna vända på bebisen så att den kommer i rätt läge.

I alla fall så finns där inte lika mycket vernix på bebisens hud, den ostliknande massan, och 15%  av vikten utgörs av fettlagret under huden. Den genomsnittliga bebisen väger nu cirka 3.500 gram och är lite över 50 cm.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Råd för denna veckan

Enstaka sammandragningar blir nu starkare och mer exakta. Nu har du förmodligen tröttnat på graviditeten och kan knappt vänta tills bebisen kommer ut så att ni kan mysa tillsammans. Denna veckan kommer nog att kännas som en av de längsta under graviditeten. Glöm inte att förlossningsterminen har fastställts baserat på sista dagen av den sista mensen du hade bara det att den förväntade förlossningsdagen och bebisens vilja är två helt olika saker.

Därför ska du inte stressa ut bebisen, eller oroa dig för när den kommer ut. För han/hon kommer att komma ut när han/hon känner för det. Endast cirka 5% av alla bebisar föds på beräknat datum. Graviditeten blir "postterminsk" först efter den 42dra graviditetsveckan, och om även det händer förblir möjligheten till induktion av förlossning.

Din 39de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan


Din graviditet

Mät längden på sammandragningarna och hur lång tid det är mellan värkarna så du kan avgöra om de är falska eller inte. Nu kissar du oftare igen men du andas lättare eftersom livmodern är så lågt nere nu.



Bebisens utveckling

Beisens organ jobbar på lika bra som de kommer att göra när den föds. Moderkakan blir långsamt gammal, vilket kan ses på ultraljud som ett fenomen av förkalkning inom sin struktur. Det mesta av laguno håret är borta nu, lungorna är mogna och tillverkningen av surfaktanten, det ämne som utgör normal andning, ökar. Bebisens viket är ungefär 3.450 gram och längden cirka 50 cm.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.



Råd för denna veckan

Att förlossningen står utanför dörren och väntar betyder inte att du ska sitta hemma och inte röra på dig, det är lika viktigt nu som hittills. Det kommer oundvikligen att komma och du kommer att känna igen det, så att du kan fritt fram sätta på dig skorna och bege dig ut på promenad, hur det passar dig. Du känner själv av när du inte orkar längre, ta en paus sätt dig ner på en bänk och ta några djupa andetag, sen kan du fortsätta igen. Och BB väskan är färdigpackad?

Din 38de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan


Din graviditet

Bebisens rörelser är nu lite starkare än hittills för att det inte finns mycket plats i livmodern, men rörelserna är inte nödvändigtvis permanenta. Du känner av rörelserna och sedan kanske du känner hur den lugnat sig, sover bebisen kanske nu? Om rörelserna upphör en längre tid bör du kontakta läkare för att se om allting är ok.


Bebisens utveckling

Bebisen är redo för förlossningen och om den föds i vecka 38 eller senare så anses den fortfarande vara född "i tid". I tarmarna befinner sig den första avföringen som kallas mekonium och är ganska mörkgrön i färgen. Den uppmuntrar tarmarna att arbeta. Omkretsen på bebisens huvud och mage är ungefär lika. Bebisen kan under denna perioden få upp till 25 gram i vikt per dag. Bebisens vikt är ungefär mellan 2.800 och 3.400 gram och längden är cirka 50 cm.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Råd för denna veckan

Gör bara sånt som du inte blir trött och utmattad av, lämna det tunga hushållsarbetet åt någon annan. Be gärna om hjälp för nu är det inte tid för målning/tapetsering eller golvskurning. Det finns alltid någon som kan hjälpa dig med det tyngsta arbetet. Du ska nu under denna perioden inte heller vara själv ifall förlossningen skulle dra igång. Skulle det inte vara möjligt se då till att din telefon alltid är bredvid dig och att du alltid kan nås och att du alltid kan ringa någon ifall vattnet skulle gå och sammandragningarna dyker upp.

Din 37de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan


Din graviditet

Det kan hända att du får dåligt med sömn på grund av toalettbesöken, men också på grund av den nu redan stora magen. Hur ligger bebisen? Är huvudet nere eller sitter den i säte? Din barnmorska/läkare kommer troligtvis att kunna känna av det, gör de inte det så kommer du att skickas till ultraljud för att få bekräftat hur bebisen ligger i din mage.


Bebisens utveckling

Silkeshåret - laguno hårstråna som täcker bebisens kropp kommer sakta att försvinna. Bebisen övar fortfarande på sin andning och förbereder sig för livet utanför livmodern. Lungorna är nu färdigutvecklade för livet utanför livmodern. Bebisen är nu ungefär 2.800 gram och är cirka mellan 48 och 50 cm.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Råd för denna veckan

Det kanske kan hjälpa att dricka mindre vätska innan du lägger dig så att du kanske slipper de nattliga toalettbesöken. Om du klarar av det, eller drick en kopp te cirka 2h innan du lägger dig så kanske det kan hjälpa.

lördag 10 september 2011

Din 36te graviditetsvecka
















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos Doktorn
  • Råd för denna veckan


Din graviditet

Din mage har nu förmodligen sänkt sig lite eftersom bebisen nu sitter längre ner i bäckenet, det är nu bebisen "sätter sig i läge" och förbereder sig sakta för förlossningen. Därför kommer du nu att ha det lite lättare att andas nu när bebisen inte längre trycker lika mycket på diafragman. Det kan uppstå något större mängder flytningar.



Bebisens utveckling

Fyra veckor innan beräknad förlossning är bebisen redo för att komma ut. Om förlossningen skulle dra igång redan nu ska du inte vara orolig, visst är det tidigt men där finns inte lika stora chanser för allvarliga fel vid födsel under dessa veckorna. Under denna perioden börjar sakta bebisens huvud att stiga längre ner i bäckenet vilket är förberedande för förlossning. Under denna veckan kommer fettlagret under huden att öka ganska mycket, bebisen får dessa gulliga valkar och "hål" på knäna och armbågar. Även valkarna i nacken och runt hand och fotlederna bildas nu.

Bebisens tarmar är nu ganska fulla med makonium, bebisens första avföring, som kommer att bajsas ut strax efter födseln. Om det skulle vara så att din bebis känner press så kan det hända att en liten droppe av denna avföring kommer ut i fostervattnet som gör att fostervattnet vid födseln har en lite grönaktig färg. 
Bebisen väger ungefär 2.700 gram och är cirka 48 cm.

Om bebisen föds under denna perioden skulle den förmodligen få ligga ett tag i en inkubator på intensiven, där de kommer att övervakas dygnet runt. Chanserna att din bebis mår bra är väldigt stora och kommer inte att stanna där länge.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern!



Hos doktorn

Du kanske träffar din barnmorska/läkare en gång i veckan eller varannan vecka. Du ska ha gått upp mellan 10 till 12 kilo nu.



Råd för denna veckan

Börja förbereda väskan till BB. Gör listor, samråda med kvinnor som nyligen fött eller barnmorska. Det är viktigt att du vet vad du verkligen behöver så du inte tar med en massa onödiga saker till BB, men var försiktig och glöm inget. Men det är ingen fara om du skulle glömma något eftersom det mesta kan köpas i apoteket på sjukhuset eller förbutiken. Det rekommenderas ett dagligt intag av runt 2400 kalorier, naturligtvis, nyttig mat. Nu kanske det kan vara ännu viktigare än hittills.

Om du deltagit i en föräldrakurs, har du förmodligen lärt dig att känna igen värkar. Under förlossningen kanske du inte lär känna av alla värkar men det är viktigt att du känner till hur det är när magen "sänkt" sig, slemproppen, att vattnet gått, livmodertappen är kort, utvigandet och sammandragningarna. 

onsdag 7 september 2011

Din 35te graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

I grund och botten känner du dig mätt och behovet av mat är mycket mindre och du har större behov av "lätt" mat. Det är helt okej, det är inget fel på dig eftersom livmodern, med den stora bebisen i, trycker på diafragman och det ger dig en känsla av mättnad och tyngd i magen.


Bebisens utveckling

Sakta minskar mängden fostervatten och ibland kan du i livmodern, men väldigt sällan, känna spänningar. Bebisen ökar fortfarande i vikt, bebisens händer och fötter får nu mer fett under huden.
Bebisens vikt är nu ungefär 2.300 gram och längden cirka 47 cm.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Hos doktorn

Det är mycket möjligt att din läkare/barnmorska under denna tiden gör en vaginal undersökning för att kontrollera livmoderhalsen och vart bebisen är. Om bebisen skulle komma ut nu måste livmoderhalsen vara mjuk, förkortad och utvidgad.


Råd för denna veckan

Om du är rädd för för förlossningen, ta upp det med dina nära och kära, prata med din mamma eller andra som har småbarn. Det är viktigt att du ignorerar skräckhistorier och myter som folk pratar om och lyssna inte på dem som är negativa. Detta är något som är helt naturligt och mycket individuellt, som smärttröskel. Om någon upplevde den som väldigt smärtsam och utdragen kan en annan upplevt den som relativt smärtfri och kort. Det är så individuellt så att man kan inte säga med någon garanti att så här var det. Du ska gå in med positiva tankar så kommer det att gå lättare så att du inte skämmer upp dig själv för då blir upplevelsen inte lika fin. Du ska veta att allt kommer att gå bra och allting fixar sig. Läkarna vet vad de gör och de gör det flera gången om dagen varje dag.

Din 34de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Du kommer allt oftare och snabbare att känna dig trött efter bara enkla aktiviteter, tyngd i benen, trötthet, speciellt om det är varmt. Nu kommer du att känna dig extra varm, och om du var rätt frösen av dig innan kommer detta att vara lite jobbigt för dig eftersom din kropp är van vid en lite kallare temperatur och detta kommer kanske att komma som en liten chock för din kropp. Var noga med hur mycket salt du använder. Det kan fortfarande förekomma förberedande sammandragningar, fortfarande smärtfria och icke rytmiska.


Bebisens utveckling

Långsamt börjar nu bebisens lungor att mogna. Moderkakan är nu cirka 1/6 av fostrets vikt. Om du väntar tvillingar kommer de att förbli i den position de har nu tills det är dags för förlossning, de har inte längre utrymme för att röra sig. I hälften av alla tvilling graviditeter sker födseln mellan graviditetsvecka 34 och 37. 
Bebisen väger nu ungefär 2.200 gram och är cirka 46 cm.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Råd för denna veckan

Glöm inte att kontrollera ditt blodtryck med jämna mellanrum. Och din viktuppgång? Kontrollera att du har allt du behöver för den första veckan, är alla kläder tvättade och strukna? Har du köpt blöjor? Samlat ihop allt till väskan du har med till BB? Du behöver inte packa väskan än men se till att du har allting förberett, se till att din make/maka har med allting som behövs till BB, vad bebisen ska ha på sig när ni ska hem, och vad du ska ha på dig på sjukhuset, helst ska det vara kläder du hade på dig under graviditeten för det kan fortfarande vara trångt att komma in i dina gamla kläder. Ett par mjukisbyxor och en t tröja borde vara det perfekta att ha på sig under vistelsen på sjukhuset och hemfärden.

Din 33dje graviditetsvecka
















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling

Din graviditet

Storleken på buken är individuell, du ska aldrig jämföra dig med andra gravida kvinnor, speciellt inte om din barnmorska har sagt att din graviditet ligger enligt kurvan och att bebisen utvecklas väl. Och ger lämplig vikt för graviditetslängden. Det låter skrämmande men nu kommer du få cirka ett halvt kilo till din vikt varje vecka.

Det är inget farligt om dina fötter svullnar upp lite, men om du har svår huvudvärk, problem med synen, om du böjar svälla mycket och snabbt - särskilt i ansiktet, om du känner illamående, käks och har svår smärta i magen bör du omedelbart kontakta en läkare. Dessa symtom tyder på att du råkat ut för havandeskapsförgiftning, en sjukdom som bara kan inträffa under graviditet och är allvarlig. Den har de farligaste och allvarligaste komplikationer, huvuddragen är svullnaden, flytningar i urinen och plötsligt ganska högt ökat blodtryck.


Bebisens utveckling

Under denna perioden har bebisen mest vätska. Fortsatt snabb tillväxt av bebisens hjärna. Minskat utrymme i livmodern hindrar bebisen att röra sig lika fritt om förut, det gör att rörelserna blir mer intensiva och starkare. Bebisens lungor är fortfarande omogna, bebisen tränar nu allt mer på andningen. Den ostliknande massan på huden blir allt tjockare. Bebisens vikt är ungefär 1.860 gram och är cirka 44 cm lång.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.

Din 32dra graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Livmodern är nu ganska hög och trycker på diverse organ, du kan känna lätt halsbränna, matsmältningsbesvär och andnöd. Det är för att dina lungor inte kan utvidgas helt och hållet i och med att livmodern är i vägen därav andnöden. Du måste dricka mycket vatten och äta fiberrik mat i små portioner. Höfterna är bredare och de förberedande värkarna blir starkare. 


Bebisens utveckling

Alla fem sinnen är nu vid denna tiden funktionella. Tånaglarna bildas och håret på huvudet fortsätter att växa. Snart är de flesta bebisar fixerade så att deras huvud ligger i bäckenet och därmed börjar förberedelserna inför förlossningen. I vaket tillstånd är bebisens ögon öppna och stängda när den sover. Vanligtvis är ögonfärgen blå vid denna tiden men kommer snart att byta färg eftersom pigmenteringen inte är färdigutvecklad än. Slutligen kräver bildandet av ögats pigmentering exponering för ljus och sker flera veckor efter födseln.

Under huden börjar den "vita" fettvävnad att bildas vilket gör bebisen lite ljusare i hudtonen, vilket gör att huden nu är rosa. Längden på bebisen är cirka 43 cm och väger ungefär 1.600 gram.
Tvillingar växer inte lika snabbt eftersom de delar på livmodern och all näring som de får av mamma.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Hos doktorn

Nu mäter din barnmorksa/läkare din mage och med det avgör hon/han placeringen av moderkakan och hur långt ifrån limoderhalsen den är. Om det är så att din moderkaka är lågt ansatt kommer barnmorskan att tala om för dig vad du bör uppmärksamma och vad du ska tänka på. I sådana situationer där moderkakan helt eller delvis täcker den inre mynningen av livmoderhalsen, vilket kan orsaka blödning under den tredje trimestern. Det kan vara mcket rikligt och även farligt. Om moderkakan helt täcker den inre livmodermunnen, är det möjligt att du kommer att få göra ett kejsarsnitt.

En annan fara som kan uppstå under denna perioden är för tidig abruption av moderkakan. Det är en av de farligaste situationer som kan uppstå under abruption av moderkakan från livmoderväggen, där du får blödningar och starka skarpa smärtor. Denna situation är potentiellt farlig för livet på din bebis och dig om det finns någon blödning i tredje trimestern.


Råd för denna veckan

Har din "generation" av gravida träffats under någon föräldraträff som din barnmorska arrangerat? Har du sparat utrymme för bebisen, köpt spjälsäng och annan viktig "utrustning"? Spädbarns vårdprodukter som kommer att behövas? Har du kanske hämtat ut någon Babybox på t.ex. Babyland/Barnens Hus/Babyproffsen/Apoteket? Sätt dig ner och gå igenom allt du tror att din bebis kommer att behöva efter födseln under första månaden, för då kommer du inte orka att gå ut och handla. Och så kommer du att ha mer egentid med din bebis för de behöver väldigt mycket uppmärksamhet under den första tiden.

Din 31sta graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

På så sätt som din bebis skelett blir allt fastare desto större blir ditt behov av kalcium, du kommer att känna suget efter mjölk, tål du inte det rådfråga med din läkare om vilka kalcium tabletter du kan ta. Även behovet för järn, protein och folsyra.


Bebisens utveckling

Tillväxten börjar avta gradvis men hjärnan är fortfarande under snabb utveckling. Mognaden av nervcellera och dess ändar är över och bebisen kan känna beröring och smärta. Prova att försiktigt trycka på bebisen så kommer du att få en reaktion tillbaka, bebisen kommer att reagera på din beröring. Det enda som ännu inte är fullt utvecklat är lungorna. Det allra största problemet med för tidigt födda barn är underutvecklade lungor.

Om möjligheten till tidigt födsel upptäcks kan läkemedlet kortiksteroid hjälpa bebisen genom att påskynda utvecklingen av lungorna som är ett viktigt organ. Bär du på en pojke börjar nu testiklarna långsamt att vandra ner i pungen. Längden på bebisen är ungefär 40 cm och vikten cirka 1.400 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Råd för denna veckan

Om du bär två eller flera bebisar bör du sakta förbereda väska till BB. Du kanske känner av lite Braxton-Hinx sammandragningar, detta är falska sammandragningar som är smärtfria men inte så särskilt trevliga. De kan vara allt från 30 till 60 sekunder, de är inte rytmiska och förekommer kanske lite då och då.

Din 30de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Dessa dagar du kanske kommer att känna dig trött., kanske inte så konstigt med tanke på att det blir allt svårare att hitta en bra sovställning. Sov inte på ryggen eftersom det minskar tillförseln av syre och viktiga ämnen till din bebis, sov helst på sidan eftersom det är det bästa och näringen kommer lättast till bebisen då. Det kan snabbt bli svårt att andas och du känner att du måste stanna till och pusta ut och du kanske känner dig som om du vägde flera ton, det är blodcirkulationen och blodvolymen som har ökat och du känner dig jättetung. Stanna till lite och drick lite vatten, ta några djupa andetag och eventuellt något sött om det börjat snurra lite i huvet. Allt detta är på grund av hormonerna som nu jobbar lite starkare och de är fortfarande lite i obalans men det kommer snart att bli bra igen, du har inte lång tid kvar nu.


Bebisens utveckling

Bebisens naglar växer på fingrarna och tårna. Mängden fett under huden ökar snabbt och bebisen ökar i vikt. Nu börjar bebisen inta sin "ställning" den så kallade fosterställningen. Hjärnans tillväxt ökar och likaså bebisens huvud eftersom hjärnans volym ökar så formas också bebisens huvud därav tillväxten av huvudet och den tar till sin egentliga form. Irisen är färgad och pupillen reagerar på ljus. Huvudet är täckt med hår. Bebisens vikt är ungefär 1.320 gram och längden är cirka 40 cm.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Råd för denna veckan

Om du börjar lida av sömnlöshet innan läggdags kan du dricka ett glas varm mjölk, te eller ta en varm dush men inte ett varmt bad eftersom det kan bidra till att du får värkar. Det är möjligt att avslappningstekniker  kan hjälpa dig att sova bättre och minska eventuella spänningar och ångest som du känner. Ett tips är att prova med mamma yoga några gånger i veckan eller en halvtimme innan läggdags.
Jag personligen provade på med denna dvd och tyckte att den hjälpte mig mycket, jag är den som annars inte kan somna lätt och sover lite men tack vare denna träningen kunde jag slappna av och det var mycket lättare att somna.

Det finns två typer av avkoppling, fysiskt och psykiskt. Försök att koppla av fysiskt och lägg dig i en bekväm ställning och slappna av helt och hållet, lägg kuddar i ryggen och under fötterna så att det blir så bekvämt som möjligt. Blunda och koncentrera dig på att slappna av varje kroppsdel, börja därifrån du känner dig bekvämast med, antingen från nacke ner till tårna eller tvärtom. När du är klar ska du känna dig totalt avslappnad.

Nu när du är fysiskt avslappnad kan du gå över till mental avslappning. Det krävs stor koncentration och en lugn plats där du inte blir störd av någon. Har du svårt att koncentrera dig bör du kolla upp järnvärdet hos din barnmorska/läkare, ett tips är att äta mycket bär och tomater, persilja, spenat, broccoli eller blomkål. Allt som har högt värde av järn eller öka din dos av Niferex om du dricker dem tabletterna. Slappna av helt och koncentrera dig på din andning - andas in djupt genom näsan och ut genom munnen, var noga med att få in så mycket luft som möjligt och få ut all luft du andats in. Håll gärna luften inne i någon sekund innan du andas ut på så sätt kommer även din bebis att få mer syre. När du vant dig vid denna andningen slappna av i musklerna och tänk på saker som gör dig glad, tänk på din bebis hur han eller hon kommer att se ut, vem kommer han/hon att likna och vilka egenskaper tror du att din bebis kommer att ha. Tänk på glada stunder när du var liten, vad gjorde du med din mamma/pappa. Slappna av helt och hållet och njut av vackra tankar.

måndag 29 augusti 2011

Din 29de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Du kanske märker av gulaktig flytning från brösten? Eller upptäcker gulaktiga smulor på någon svart bh? Det är dina hormoner som börjat producera bröstmjölken, din kropp förbereder sig för amning. Det är inget skäl till att stressa upp sig eller bli rädd eftersom detta är en normal företeelse. Om du tycker detta stör dig eller om det är en stor mängd mjölk som kommer ut och du ofta känner dig fuktig kan du redan nu köpa amningsinlägg och använda dem redan nu.

Det är viktigt att du hela tiden är medveten om din bebis rörelser - antalet rörelser är ett indirekt mått på bebisens tillstånd och om den plötsligt ändrar sitt tempo, speciellt om rörelserna minskar kraftigt under en längre period eller om de nästan inte alls känns kan det vara bra att ringa din barnmorska/läkare och få det undersökt så att din bebis mår bra.


Bebisens utveckling

Bebisen är nu ganska stor och tar plats i livmodern, den är väldigt aktiv och rör sig ständigt. Du känner av det som slag mot livmoderväggen. På ultraljudet kan man nu se hur bebisen blinkar och ögonbrynen är där. Bebisen försöker fokusera blicken. Fettvävnad fortsätter att ackumuleras under huden och bebisen har nu "runda kinder". Bebisen väger ungefär 1 200 gram och är cirka 40 cm lång.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Råd för denna veckan

Det är möjligt att du nu känner som om du alltid har varit gravid. Har du några problem under denna perioden? Nu kan du känns att det är allt tyngre att gå och du börjar känna av det som dina gravida kompisar har klagat på. Du går som om du hade bly i fötterna och det blir allt mer obekvämt att ligga ner och svårare att hitta en position att sova i? Du lider av kramp i benen och fötterna, svullnader, hemorrojder...

Sätt dig ner och vila, tänk på allt det fina som graviditeten medför. Hur ser det ut med viktökningen? Du borde inte ha gått upp mer än 10 kg! 8 till 10 kg är gränsen beroende på din kroppsbyggnad. Om du upplever svaghet och yrsel när du ligger på rygg är det för att bebisen trycker på och blodet kan inte transporteras till hjärtat som det ska, det bästa är att ligga på sidan och helst på din vänstra för då får bebisen mest näring. Även när du ligger på rygg får inte bebisen heller mycket näring därför är det som sagt bäst att ligga på sidan och helst vänster.

Din 28de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Välkommen in i den tredje trimestern, perioden av kramp i benen, hemorrojder, åderbrock, kliande hud, ont i benen, dålig matsmältning... fram tills nu ska du inte ha gått upp mer än 8 - 10 kilo.


Bebisens utveckling

Bebisen har nu ögonbryn, ögonfransar, sakta börjar håret att växa, ögonen är öppna och fullt formade ögon. Den ytliga delen av hjärnan är skrynklad - vindlingarna i hjärnan ökar och därmed antalet celler. Hjärnan kontrollerar nu rytmisk andning, rörelser och kroppstemperaturen. Bebisens kropp är nu rundare och huden mindre rynkig. Muskelmassan ökar. Lungorna kan nu göra andningsrörelserna , och skulle bebisen födas nu så skulle den överleva men skulle behöva tillbringa en tid i kuvös och kräva stor omsorg för de flesta organen är inte helt färdigutvecklade. 

Bebisen kan känna igen din röst, så prata på med din älskling. Bebisen andas in och ut fostervatten, sväljer det och urinerar i fostervattnet. Sakta börjar laguno håren att försvinna, de kommer bara att vara kvar på rygg och axlar. Benmärgen tar nu över produktionen av röda blodkroppar. Längden på bebisen är cirka 38 cm och väger ungefär 1.000 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Hos doktorn

Nu börjar undersökningarna att komma oftare, två till tre veckors mellanrum. Från vecka 30 - 31 börjar undersökningarna bli regelbundna, varannan eller varje vecka beroende på vilken region du tillhör. De kollar nu längden på livmodern, din vikt, blodtryck, urin, blodvärde och lyssnar på bebisens hjärta. För att se så allting är ok, om du misstänker att där är något problem (havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, lågt bärande moderkaka, tillväxthämning hos bebisen, förändringar av mängden fostervatten) ska du genast säga det till din läkare/barnmorska så att de tar fler tester. Tveka inte om du har några frågor, ställ dem, som det är sagt innan ingen fråga är för dum. Det är du som ska känna dig säker.

Om du är Rh negativ och din man är Rh positiv, är det största sannorlikheten att din bebis också blir Rh positiv. Är det din första graviditet ställer detta inte till med några problem, eller om du efter dina tidigare förlossningar fått sprutan adekvat skydd (Rhogam). Om inte, kan det vara ett problem eftersom det kan medföra att din bebis har för liten blodmängd, att den utvecklar för lite antikroppar. Detta kan man då se på ultraljudet när situationen är svår.

Om du är Rh negativ kan din läkare vid denna tidpunkt råda dig till att ta denna sprutan, Rhogam, som kommer att förhindra barnets känslighet inför födseln. Du kommer även direkt efter förlossningen (eller inom 3 dagar) att få denna sprutan om din bebis visar sig vara Rh positiv, är bebisen Rh negativ som du kommer du inte att behöva denna sprutan.


Råd för denna veckan


Börja diskutera med din barnmorska om förlossningen, du kommer få förklarat vad som kommer att hända. Om du är rädd för förlossningen, diskutera det med henne/honom. Du kommer att få en bok om födseln, där har du en detaljerad genomgång skede för skede. Har du blivit inskriven i en föräldragrupp? Fråga efter den, gå in på nätet och leta reda på havandeskaps grupper som förväntas föda antingen i samma månad som du eller allmänt, det kan vara bra att hå någon att prata med och byta ut erfarenhet och råd.

torsdag 11 augusti 2011

Din 27de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Du kanske känner som om du inte har tillräckligt med luft för att andas? Det beror på att din livmoder är rätt nära bröstkorgen och lungorna har inte tillräckligt med plats för att utvidgas helt. Oroa dig inte för bebisen den har tillräckligt med syre och din kropp gör att bebisen mår bra och alla hormoner som ställer till med problem utgör inga problem eller hinder för din bebis.

Tillsammans med smärta i nedre delen av ryggraden får du nu även kramp i benen. Det är inte lätt för dina ben nu, de måste stå ut med den nya vikten och din livmoder kräver mer av blodcirkulationen. Det vill säga att du måste röra på dig ännu mera, prova med att simma eller börja på vattengympa det kommer göra det lättare för dig. Tyvärr försvinner inte kramperna helt, de tillhör graviditeten. De är vanligast under natten och på morgonen när du sträcker på dig, under dagen kommer de inte att utgöra några problem för dig eftersom du är igång hela tiden. Sätt dina fötter i flex och stretcha ofta, massera vaderna och fötterna när du känner att kramp är på väg.


Bebisens utveckling

Under denna veckan fortsätter hjärtat sin utveckling och lungorna är under mognad. Bebisen kan nu öppna ögonlocken, sover och vaknar upp under samma intervall och kan suga på tummen. Även om lungorna inte utvecklats till 100% så skulle barnet klara sig bra om det skulle vara så att det föds nu. Du kanske har märkt av någon konstig rytm i magen - det är din bebis som har fått hicka! Hickan varar inte länge och bebisen störs inte av det - därför kan du njuta av dessa kittlande hickningar. 
Längden på bebisen är cirka 36 cm och väger ungefär 850 - 900 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Råd för denna veckan

Om du lider av hemorrojder, eller är ofta förstoppad - försök att äta mer frukt och grönsaker, rotfrukter, och undvik jättestarkt kryddad mat. Försök att äta minst ett mål fiberrik mat om dagen och som sagt massor med frukt, både färsk och torkad.

Om du ofta har ont i benen, vila i mer bekväma ställningar. Flera bär dessa elastiska strumpor för vener, de kanske skulle hjälpa dig. Medan du slappnar av försök att göra lite övningar som ökar blodcirkulationen i benen genom att cirkulera med foten åt båda håll och håll dem i flex ett litet tag.

tisdag 9 augusti 2011

Din 26te graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Livmodern är nu en bra bit ovanför naveln. Om du känner att livmodern drar ihop sig och sedan slappnar av ska du inte bli rädd, det är Braxton-Hinks sammandragningar. Detta är förberedande sammandragningar, som förbereder din livmoder redan nu inför födseln. 

Dessa sammandragningar är inget skäl till att du ska drabbas av panik, de är oftast smärtfria och påminner om mens smärtor. De kan komma med oregelbundna mellanrum och sällan. De är övningar som din kropp gör av sig själv, kvinnor som bär på tvillingar kan känna av dem tidigare. Om du upplever mer än fyra sammandragningar på en timme ska du kontakta din barnmorska/läkare omedelbart. 

Äter du bra? Nu behöver du en extra 300 kalorier, välj dem klokt!

Du känner bebisens rörelser varje dag men bli inte rädd om du inte känner av dem hela tiden, de är inte alltid lika starka. Det beror också på både din och bebisens aktivitet. Om du har jobb kan det vara så att du är så upptagen att du inte känner av rörelserna då kan du stanna upp och koncentrera dig lite, då kommer du att märka av att där är aktivitet bara att du inte haft tid att lägga märke till den. Du kommer att se ju större bebisen är desto mer känner du av den.


Bebisens utveckling

Blodkärlen i lungorna började utvecklas under föregående vecka och nu under denna veckan börjar resten av lungorna utvecklas. Lungorna börjar utsöndra "surfaktant" vilket är en blandning som täcker dessa små flimmerhår/blåsor som vi har i lungorna vilka gör andningen möjlig och gör att lungorna inte "klistras ihop" när man andas. Under huden bildas nu det fettanlag som kommer att hålla kroppstemperaturen efter födseln, nu finns där cirka 2 - 3 % fett under huden. Bebisen förbättrar även sin förmåga att suga och svälja. Längden på bebisen är cirka 34 cm och väger ungefär 700 - 800 gram.


Råd för denna veckan

Världs hälso-organisationens rekommendation är att om du kan så ska du amma så länge som möjligt eftersom ditt barn kommer att vara friskare längre och du kommer att känna dig bättre, det finns salvor och böstvårts skydd i olika affärer som du kan köpa ifall du känner att det gör för ont eller att det är för obehagligt. Bröstmjölken är den absolut bästa maten bebisen kan få och den har alla vitaminer i sig som en nyfödd behöver. Amningen är även bra för dig med eftersom du kommer undan billigare och du kommer att gå ner i vikt snabbare och enklare om du ammar. Där finns vissa saker du helt ska undvika att äta under tiden du ammar speciellt första månaderna så som citron, surt, starka paprikor och de flesta bönor. Det kan göra att din mjölk surnar och då får ditt barn ont i magen och kan inte äta mjölken.

Kom ihåg att din mjölk är det bästa för din bebis, alla andra mölktyper liknar modersmjölk men ingen är den samma som just din. De andra sorterna har inte samma antikroppar som skyddar din bebis mot infektioner som kan utvecklas och bli allvarliga och även farliga. Ifall det nu är så att du redan i förväg inte kan amma, kontakta din läkare för att se vilken ersättning du ska använda.

Du kommer behöva minst en nappflaska, du ska sterilisera den/dem borsta och tvätta dem väl. Kolla utbudet i din närmsta babybutik. Du kommer även att behöva flaskvärmare, eller om du gör som man alltid gjort innan - värmer nappflaskan i vatten i en kastrull över spisen, kolla först noga så att din flaska tål att värmas upp i en kastrull med vatten. Sätt dig ner och kolla runt, fråga dina vänner vilka nappflaskor de använder och leta efer dem som visat sig vara de bästa. Kolla även efter AVENT eller Dr.Browns, de har även en liten funktion som gör att luftbubblorna minskar eller utesluts helt vilket gör att risken för kolik minskar.

måndag 8 augusti 2011

Din 25te graviditetsvecka
















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Nu kan man verkligen säga att du är gravid, nu är livmodern ganska stor och du börjar åter igen få symtom från tidigare och även lite nya som; gå på toaletten ofta, halsbränna och du känner dig svullen. Än så länge bara ibland men snart kommer det bli intensivare. Notera att frekvent urinering kan återföljas av problem som smärta, stickningar och förändrat utseende av urinet. Detta kan vara tecken på urinvägs infektion.

Livmodern som ständigt växer kan utgöra ett tryck på rygg och bäcken, så det är möjligt att du har ont i nedre delen av ryggen och/eller benen. När du upptäcker sådana problem, lägg dig ner, slappna av, ändra ställning eller låt någon massera dina ben och rygg.


Bebisens utveckling


Har du känt att din bebis hickar? Hickan är i själva verket en övning på andningen, bebisen andas in fostervatten och ibland andas den in lite mer än vad den borde vilket leder till hicka.
Längden på bebisen är cirka 34 cm och väger ungefär 650 - 700 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Råd för denna veckan


Du kanske redan har börjat tänka på möbleringen i hemmet, bebisens säkerhet. När bebisen kommer måste det mesta ändras, hur kommer bebisens rum att se ut och vilka möbler behöver du. Innan du handlar, sitt och fundera på om någon i din omgivning har barn vars spjälsäng, madrass, byrå eller skötbord inte används till exempel.


Kom ihåg att det inte är rekommenderat att du ska lyfta tunga saker eller anstränga dig för mycket tre veckor efter födseln eftersom skelettet sakta återgår till sin plats, överansträng dig inte. Förbered allting i förväg så du slipper göra tunga lyft.


Nu kommer du definitivt inte in i dina gamla kläder, hur stretchiga de än är. Nu är det dags att köpa mammakläder, men med tanke på hur länge du kommer att bära dem så ska du bara köpa det nödvändigaste. Något som går att kombinera med allting, ett par jeans, svarta byxor kanske. Är det under sommaren du är gravid kommer du då att behöva flera trekvarts eller korta mammabyxor eftersom hormonerna redan värmer dig plus sommarvärmen, så kommer det att kännas ganska skönt att kunna byta byxor oftare.


Du kommer även att stormtrivas i dina mammakläder en tid efter förlossningen också så packa inte ner allting efter födseln, vänta i någon vecka tills saker lugnat sig.

söndag 31 juli 2011

Din 24de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan


Din graviditet


Detta är perioden då du får cirka 500 gram i veckan på din vikt, det behöver inte nödvändigtvis betyda att det är så varje vecka men i överlag är det så. Livmodern är nu cirka 5 cm ovanför naveln. På grund av vikten kommer du att ha mer ont i fötterna nu speciellt om ditt jobb kräver att du är på fötterna största delen av dagen. Du kanske har märkt att venerna på fötterna är mer markerade och utvidgade, det har en tendens att vara ganska smärtsamt och jobbigt. Detta kan lösas genom ett par speciella strumpor för ben som har problem med venerna eller om man då och då tar upp benen i höjd med höfterna så att de kan vila lite. Dessa strumpor finns att hitta i Hälsokost affärer eller apotek.


Bebisens utveckling


Bebisens kropp blir sakta fylligare. Nu känner du igen rörelserna och vet när bebisen sover och när den är vaken för den har nu en speciell rörelserytm i vaket tillstånd och sovande. Munnen och läpparna blir mer känsligare, ögonen reagerar på starka ljuskällor om han/hon ligger i läge så att man kan skymta ljus. Nu börjar även näsborrarna att öppnas upp och bebisens reflexer förbättras. Längden är cirka 32 cm och väger ungefär 450 - 500 gram.


Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Hos doktorn


Mellan 24de och 28de veckan kan barnmorskan be om ett glukos-tolerans test (kolla Glukosbelastningen) som då avgör om du har fått så kallad graviditetsdiabetes. När man är gravid behöver man mer insulin än vanligt , men om kroppen inte producerar tillräckligt med insulin kan sockerhalten i blodet bli för hög. Det resulterar i att man får graviditetsdiabetes och behöver behandling för att fostret inte ska skadas. Sjukdomen går över efter förlossningen.


Råd för denna veckan


Det är nu rätt tid att sätta sig ner, lyfta upp fötterna och sakta smeka magen och sakta börja fundera på hur bebisens rum ska se ut. Många kvinnor får någon gång "behov" av att sterilisera och börja barnsäkra allting redan innan födseln, och allt från storstädning till att måla om allting. Tänk noga igenom om det verkligen behövs för att du ska inte slita ut dig i onödan och andas in en massa kemikalier.

Din 23e graviditetsvecka
















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Bebisen har fortfarande ganska mycket utrymme för att röra sig så du känner fortfarande inte av rörelserna så starkt eller ofta men när du väl känner dem är de ganska tydliga. Därför stör de inte dig eftersom det inte känns så ofta.

Du märker fåror i huden som markerar magen? Det är bristningar. Vissa gravida kvinnor får dem aldrig, men det finns många som får minst en slags "utslag" på huden, om det är veck, bristningar, fläckar eller finnar, det är så individuellt så att man inte kan med säkerhet säga att du kommer att få något utslag eller inte.
Dessa fåror kan även dyka upp på brösten, höfterna, midjan och även fötterna, det liknar mest skåror i torr hud. Krämer och lotions kan inte trolla bort dem men de kan hjälpa till att minska dem genom att du väljer ganska fettiga krämer som kommer att göra huden mer töjbar, då blir det inte lika obehagligt när huden börjar töjas ut.


Bebisens utveckling

Kroppen och huvudet har nu rätt proportioner, din bebis liknar en miniatyr av en nyfödd. Huden är ljusrosa och fortfarande transparent. Om du bär på en flicka kommer hennes äggstockar att börja producera ägg, pojkarna är sedan förra veckan redan väl utvecklade i pungen. Längden på din bebis är cirka 30 cm och väger ungefär 450 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Hos doktorn

Tala med din barnmorksa/läkare om symptom av för tidigt födsel, så att du vet vad det är och hur man ska reagera på det. Kontakta din barnmorska om du får menstruations liknande kramper (fast eller tillfällig), trög ryggvärk, bäckensmärta (tryck), kramp i nedre delen av magen (med eller utan diarré), en ökning av flytningar eller ändring av sammandragning av livmodern med 10 minuters eller oftare mellanrum (även om sammandragningarna är smärtfria), om du känner att "bäckenbenet fylls" med något eller om det uppstår läckage av fostervatten.


Råd för denna veckan

Om du känner att du lätt blir trött, minska takten lite - alla kommer att finna det enklare om du agerar i enlighet med ditt tillstånd. Gör dig av med onödiga måsten och njut av din graviditet, för på det viset kommer du att minska riskerna för komplikationer.

Din 22a graviditetesvecka
















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan


Din graviditet


Du kan nu börja öka i vikt snabbt vilket kan avspegla sig på din rygg. Förbered dig för att du kanske kan uppleva smärtor i höfterna och nedre delen av ryggraden. Eftersom livmodern växer och ändrar position börjar de nedersta revbenen att utvidgas eftersom livmodern ska få plats där.


Bebisens utveckling


Bebisens hud blir nu sakta tjockare och fylligare. Bebisen är smal men väl utvecklad, ögonlock och ögonbryn formas och hjärnan börjar utvecklas snabbt. Bebisens skelett är nu robust och nervcellerna blir snabbt mogna. Hörselbenen härdas - hammaren, städet och stigbygeln, därför hör nu bebisen ganska tydligt. Längden på bebisen är cirka 28 cm och väger ungefär 420 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Råd för denna veckan


Använd skor med en liten klack, eftersom platta skor kan vara lika påfrestande för ryggen som högre klackar. Undvik långa stunder stående eller sittande, variera så mycket du kan. När du sitter eller ligger försök att komma ihåg att lägga en kudde under benen så att fötterna kommer lite högre upp, detta gör att cirkulationen kommer igång lite bättre eftersom många gravida upplever svullna fötter och ben.

Sex är något som de flesta gravida undviker att prata med sin partner om, det är dock nödvändigt eftersom sexualiteten förändras starkt under graviditeten. I den första trimesten är du ofta illamående, ont och öm i brösten, trötthet och du har inte alls lust för sex. Det bör du berätta om så att din partner förstår vad du går igenom och inte känner sig sårad eller utestängd.

I den andra trimestern kan du dock uppleva att du känner dig ganska upphetsad rätt ofta eftersom blodcirkulationen ökar genom slidan och klitoris. Vid denna tiden kan många kvinnor uppleva orgasm lättare eller flera gånger under sexakten. Rädslan för att du kommer att skada barnet är helt onödig eftersom bebisen är omgiven av fostervatten och den har absolut ingen aning om vad du gör.

Du kan fritt njuta av sex när du är gravid, om inte din läkare säger något annat. När du kommer in i den tredje trimesten blir det mycket svårare att ha sex på grund av storleken av magen och ökad vikt. Då kanske ni kommer på nya positioner där det kommer att bli enklare och vilket kan bli ganska roligt. Om du vill så finns där ingen anledning till återhållsamhet tills födseln. Allt beror på vad du känner att du kan och vill.

tisdag 26 juli 2011

Din 21a graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Tills nu bör du ha gått upp cirka 5 - 7 kilo och du ska fortsätta att äta hälsosamt och smart. När det gäller känslor märker du förmodligen att du är stabilare än i början av graviditeten. Det är möjligt att dina fötter svullnar upp ibland, speciellt om du sår upp ganska mycket under dagen. Drick mycket vätska och sätt dig ner och ta upp fötterna lite då och då så fort du får chansen så att blodflödet cirkulerar lite lättare.

Så som livmodern växer är det möjligt att du börjar känna smärta i buken runt livmodern - det är ligamenten som håller livmodern på plats som töjs. Dessa smärtorna är inte farliga men de kan vara lite obehagliga.


Bebisens utveckling


Fasen "snabb tillväxt" saktar nu in lite , hjärtat blir starkare och benen får de proportionerna som bebisen har när den föds. Bebisens hörsel är nu ännu mer utvecklad och den kan höra ljud utifrån och inte bara mammas röst. Om bebisen rör sig mycket och det stör dig ska du sakta lägga handen på magen och förklara att mamma inte tycker om det. Bebisen är nu en del av familjen, försök få framtida pappan att engagera sig i din graviditet och prata med bebisen. Och om du upplever att han inte bryr sig så är det tvärt om, han kanske till och med tänker på det mer än du fast han inte vill erkänna. Papporna brukar känna sig ganska hjälplösa.

Av denna ständiga information du får om din graviditet och bebisens utveckling, ska du försöka att berätta för pappan hur det kommer bli under förlossningen. När du läser detta till exempel, gå fram till honom och säg "gissa vad som händer denna veckan" berätta lite för honom om bebisens utveckling och vad som händer hos barnmorskan och vad som händer med din kropp. Då kan han förstå dig lite mer. Lägg hans hand på din mage och uppmana honom att prata med bebisen, så han kan känna hur bebisen rör på sig och han/hon kommer att känna igen pappas röst lika bra som din.
Längden på bebisen är cirka 27 cm och väger cirka 340 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Hos doktorn


Om du märker att dina ben är mycket svullna och att svullnaden inte lägger sig efter en vila ska du kontakta din barnmorska/läkare.




Råd för denna veckan


Bli inte rädd om du efter födseln börjar tappa lite hår, detta beror på att håret under graviditeten inte alls lossnar på grund av alla hormoner som förstärks. Det händer många saker under din graviditet och alla hormonnivåer höjs ganska rejält. Rådfråga din frisör om de eventuella förändringar som sker under graviditeten, eftersom håret kan bli besvärligare och ändra sin kvalitet kanske du behöver byta schampo eller balsam. Som det är sagt innan, hår som är platt kan bli lockigt och tvärtom, torrt hår kan bli torrare osv.

Din 20de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Känner du obehag i området kring naveln? Det är ganska obehagligt men det är helt normalt eftersom livmodern växer och trycker ut naveln så den kommer i samma nivå som resten av magen så blir det ganska känsligt där. Efter en tung måltid kan du känna av en klump i magen eller att du känner dig ganska tung, detta är ytterligare ett skäl att äta mindre och oftare.


Bebisens utveckling


Du är nu mitt i graviditeten, 20 veckor kvar! Bebisen spenderar nu ungefär lika stor tid sovandes som vaket tillstånd som den kommer göra när den föds. I denna perioden börjar den snabba utvecklingen av bebisens hjärna som varar upp till fem års ålder.

Nu växer även bebisens hår. Nu rör den på sig ganska mycket med, du kanske inte alltid känner av det eftersom bebisen fortfarande är så pass liten att det inte kan märkas lika ofta som du kommer göra senare. Du kanske känner av rörelserna men inte hela tiden och det betyder inte att det är lugnt där inne, bebisen är i full gång. Som jag sa innan bebisen är fortfarande så pass liten att man inte hela tiden kan känna av rörelserna.

Förbered dig och koncentrera dig, då kommer du kunna känna bebisen om du försiktigt trycker lite på magen. Du kommer att se hur det bidrar till att din bebis rör på sig. Fettet som lagt sig på bebisens hud börjar nu suga in sig i skinnet så att det sitter som det ska i porerna och i laguno hårstrårna, detta bidrar till de skydd vi alla har i vår hud. Dessa laguno hårstråna täcker nu hela kroppen men är mest koncentrerade runt huvudet, nacken och i ansiktet.

Vernix caseosa* täcker nu bebisen från topp till tå och kommer förmodligen att försvinna helt till förlossningen, speciellt om bebisen föds enligt uträkningarna. Om bebisen föds för tidigt kommer det att finnas kvar på kroppen. Observera att bebisen sedan sista veckan - vecka 19 - mättes från topp till tå och inte som veckorna innan vecka 19, från topp till rumpan (svanskotan). Bebisens längd är nu cirka 25 cm och väger cirka 300 gram.

*Vernix caseosa - också känt som bara vernix, är den vax- eller ostliknande massan (jag skrev fett) som täcker huden och skyddar bebisen.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Hos doktorn


Det är dags nu att gå på ultraljudsundersökning, om du inte gjorde det förra veckan. Eller om det inte gick så bra på första besöket som det gjorde för mig eftersom bebisen var blyg för kameran. På ultraljudet kommer de att mäta bebisen, kolla hjärtat och lite annat smått och gott.




Råd för denna veckan


Om du redan känt halsbränna, kan du kontrollera det genom att äta mindre och oftare. Om du tycker detta är ganska obehagligt så kontakta din barnmorska/läkare och rådfråga dem om vad du ska göra om där finns något du kan ta för att minska på halsbrännan. Köp inga tabletter utan att först kolla med din barnmorska eller ring 1177 för att få mer svar, de kan också vara till stor hjälp, det finns även hjälp på 1177.se.

Kolla om där finns grupper för gravida där du kan anmäla dig eller gå med i, där kan du också få mycket stöd för där är ni flera stycken som är i samma situation. Kolla på internet eller även på Facebook.com där delar de med sig av sina erfarenheter om graviditet och spädbarnvård. Där kommer du att träffa många som är i samma månad/vecka som du, kanske kan du hjälpa någon annan som inte är lika långt gången som du. Där delar alla med sig av sina tips och triks. Undersökningar som gjorts visar att kvinnor som har gått med i dessa grupper upplever sina förlossningar mindre stressiga och lättare än vad de som inte tar kontakt med andra gör.

Föräldrautbildningen kommer att lära dig många användbara saker och du kommer att få mycket bra information så som beteendet under graviditeten/förlossningen, andningstekniker, exakt hur förlossningen går till och hur allting ser ut när bebisen kommer ut, hur det är om ett kejsarsnitt ska genomföras. Spädbarnsvård, återhämtning, amning.. osv. allt du kan tänka dig har de redan förberett och fråga gärna allt du kan komma på, du ska inte skämmas för att fråga något.

söndag 24 juli 2011

Din 19de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Nu märker du att du har blivit lite rundare och brösten är lite svullna. Det är möjligt att du upplever lite klåda på kroppen eftersom huden blir torr och mjällig. Smörj in dig regelbundet med neutrala och fettiga krämer, hudproblemen kan också minskas genom att dricka tillräckligt mycket vatten.


Bebisens utveckling


Hittills har man mätt bebisen från topp till svanskotan men nu på ultraljudet mäter man hela längden från topp till tå. Tillväxten längdmässigt är nu lite långsammare men vikten ökar i en snabbare takt. Bebisens organ är fortfarande under utveckling. Bär du på en flicka finns nu i hennes äggstockar redan nu primitiva äggceller. Mjölktänderna  är redan utvecklade och bakom dem börjar nu de andra permanenta tänderna att utvecklas. Tillsammans med laguno hårstrån börjar nu fett bildas på utsidan av huden, det är fettet som skyddar barnet och som du kommer se när det föds. Denna blandningen är nödvändig för att skydda barnets hud. Denna blandning är nödvändig  för att skydda barnets hud, för tänk på hur din hud hade sett ut om du hade levt i vatten i nio månader.

Barnet kan höra starka ljud från omgivningen och du kan känna av när bebisen överraskas av dessa ljud. Längden på bebisen är cirka 15 cm och vikten är cirka 230 - 240 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Råd för denna veckan

Ät rätt, det betyder inte att du ska hålla dig till någon diet, var uppmärksam med att välja färska frukter och grönsaker. Du kan nu börja med att förbereda musklerna inför förlossningen, arbeta med enklare övningar speciellt utformade för gravida kvinnor. Du kan hitta dem i en liten bok som heter vänta barn som du får hos din barnmorska.

Graviditetskalender


Graviditetskalender och annat bra för dig som är gravid finns hos Allt för föräldrar.