lördag 10 september 2011

Din 36te graviditetsvecka
















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos Doktorn
  • Råd för denna veckan


Din graviditet

Din mage har nu förmodligen sänkt sig lite eftersom bebisen nu sitter längre ner i bäckenet, det är nu bebisen "sätter sig i läge" och förbereder sig sakta för förlossningen. Därför kommer du nu att ha det lite lättare att andas nu när bebisen inte längre trycker lika mycket på diafragman. Det kan uppstå något större mängder flytningar.



Bebisens utveckling

Fyra veckor innan beräknad förlossning är bebisen redo för att komma ut. Om förlossningen skulle dra igång redan nu ska du inte vara orolig, visst är det tidigt men där finns inte lika stora chanser för allvarliga fel vid födsel under dessa veckorna. Under denna perioden börjar sakta bebisens huvud att stiga längre ner i bäckenet vilket är förberedande för förlossning. Under denna veckan kommer fettlagret under huden att öka ganska mycket, bebisen får dessa gulliga valkar och "hål" på knäna och armbågar. Även valkarna i nacken och runt hand och fotlederna bildas nu.

Bebisens tarmar är nu ganska fulla med makonium, bebisens första avföring, som kommer att bajsas ut strax efter födseln. Om det skulle vara så att din bebis känner press så kan det hända att en liten droppe av denna avföring kommer ut i fostervattnet som gör att fostervattnet vid födseln har en lite grönaktig färg. 
Bebisen väger ungefär 2.700 gram och är cirka 48 cm.

Om bebisen föds under denna perioden skulle den förmodligen få ligga ett tag i en inkubator på intensiven, där de kommer att övervakas dygnet runt. Chanserna att din bebis mår bra är väldigt stora och kommer inte att stanna där länge.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern!



Hos doktorn

Du kanske träffar din barnmorska/läkare en gång i veckan eller varannan vecka. Du ska ha gått upp mellan 10 till 12 kilo nu.



Råd för denna veckan

Börja förbereda väskan till BB. Gör listor, samråda med kvinnor som nyligen fött eller barnmorska. Det är viktigt att du vet vad du verkligen behöver så du inte tar med en massa onödiga saker till BB, men var försiktig och glöm inget. Men det är ingen fara om du skulle glömma något eftersom det mesta kan köpas i apoteket på sjukhuset eller förbutiken. Det rekommenderas ett dagligt intag av runt 2400 kalorier, naturligtvis, nyttig mat. Nu kanske det kan vara ännu viktigare än hittills.

Om du deltagit i en föräldrakurs, har du förmodligen lärt dig att känna igen värkar. Under förlossningen kanske du inte lär känna av alla värkar men det är viktigt att du känner till hur det är när magen "sänkt" sig, slemproppen, att vattnet gått, livmodertappen är kort, utvigandet och sammandragningarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Graviditetskalender


Graviditetskalender och annat bra för dig som är gravid finns hos Allt för föräldrar.