måndag 29 augusti 2011

Din 29de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Du kanske märker av gulaktig flytning från brösten? Eller upptäcker gulaktiga smulor på någon svart bh? Det är dina hormoner som börjat producera bröstmjölken, din kropp förbereder sig för amning. Det är inget skäl till att stressa upp sig eller bli rädd eftersom detta är en normal företeelse. Om du tycker detta stör dig eller om det är en stor mängd mjölk som kommer ut och du ofta känner dig fuktig kan du redan nu köpa amningsinlägg och använda dem redan nu.

Det är viktigt att du hela tiden är medveten om din bebis rörelser - antalet rörelser är ett indirekt mått på bebisens tillstånd och om den plötsligt ändrar sitt tempo, speciellt om rörelserna minskar kraftigt under en längre period eller om de nästan inte alls känns kan det vara bra att ringa din barnmorska/läkare och få det undersökt så att din bebis mår bra.


Bebisens utveckling

Bebisen är nu ganska stor och tar plats i livmodern, den är väldigt aktiv och rör sig ständigt. Du känner av det som slag mot livmoderväggen. På ultraljudet kan man nu se hur bebisen blinkar och ögonbrynen är där. Bebisen försöker fokusera blicken. Fettvävnad fortsätter att ackumuleras under huden och bebisen har nu "runda kinder". Bebisen väger ungefär 1 200 gram och är cirka 40 cm lång.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Råd för denna veckan

Det är möjligt att du nu känner som om du alltid har varit gravid. Har du några problem under denna perioden? Nu kan du känns att det är allt tyngre att gå och du börjar känna av det som dina gravida kompisar har klagat på. Du går som om du hade bly i fötterna och det blir allt mer obekvämt att ligga ner och svårare att hitta en position att sova i? Du lider av kramp i benen och fötterna, svullnader, hemorrojder...

Sätt dig ner och vila, tänk på allt det fina som graviditeten medför. Hur ser det ut med viktökningen? Du borde inte ha gått upp mer än 10 kg! 8 till 10 kg är gränsen beroende på din kroppsbyggnad. Om du upplever svaghet och yrsel när du ligger på rygg är det för att bebisen trycker på och blodet kan inte transporteras till hjärtat som det ska, det bästa är att ligga på sidan och helst på din vänstra för då får bebisen mest näring. Även när du ligger på rygg får inte bebisen heller mycket näring därför är det som sagt bäst att ligga på sidan och helst vänster.

Din 28de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Hos doktorn
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Välkommen in i den tredje trimestern, perioden av kramp i benen, hemorrojder, åderbrock, kliande hud, ont i benen, dålig matsmältning... fram tills nu ska du inte ha gått upp mer än 8 - 10 kilo.


Bebisens utveckling

Bebisen har nu ögonbryn, ögonfransar, sakta börjar håret att växa, ögonen är öppna och fullt formade ögon. Den ytliga delen av hjärnan är skrynklad - vindlingarna i hjärnan ökar och därmed antalet celler. Hjärnan kontrollerar nu rytmisk andning, rörelser och kroppstemperaturen. Bebisens kropp är nu rundare och huden mindre rynkig. Muskelmassan ökar. Lungorna kan nu göra andningsrörelserna , och skulle bebisen födas nu så skulle den överleva men skulle behöva tillbringa en tid i kuvös och kräva stor omsorg för de flesta organen är inte helt färdigutvecklade. 

Bebisen kan känna igen din röst, så prata på med din älskling. Bebisen andas in och ut fostervatten, sväljer det och urinerar i fostervattnet. Sakta börjar laguno håren att försvinna, de kommer bara att vara kvar på rygg och axlar. Benmärgen tar nu över produktionen av röda blodkroppar. Längden på bebisen är cirka 38 cm och väger ungefär 1.000 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Hos doktorn

Nu börjar undersökningarna att komma oftare, två till tre veckors mellanrum. Från vecka 30 - 31 börjar undersökningarna bli regelbundna, varannan eller varje vecka beroende på vilken region du tillhör. De kollar nu längden på livmodern, din vikt, blodtryck, urin, blodvärde och lyssnar på bebisens hjärta. För att se så allting är ok, om du misstänker att där är något problem (havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, lågt bärande moderkaka, tillväxthämning hos bebisen, förändringar av mängden fostervatten) ska du genast säga det till din läkare/barnmorska så att de tar fler tester. Tveka inte om du har några frågor, ställ dem, som det är sagt innan ingen fråga är för dum. Det är du som ska känna dig säker.

Om du är Rh negativ och din man är Rh positiv, är det största sannorlikheten att din bebis också blir Rh positiv. Är det din första graviditet ställer detta inte till med några problem, eller om du efter dina tidigare förlossningar fått sprutan adekvat skydd (Rhogam). Om inte, kan det vara ett problem eftersom det kan medföra att din bebis har för liten blodmängd, att den utvecklar för lite antikroppar. Detta kan man då se på ultraljudet när situationen är svår.

Om du är Rh negativ kan din läkare vid denna tidpunkt råda dig till att ta denna sprutan, Rhogam, som kommer att förhindra barnets känslighet inför födseln. Du kommer även direkt efter förlossningen (eller inom 3 dagar) att få denna sprutan om din bebis visar sig vara Rh positiv, är bebisen Rh negativ som du kommer du inte att behöva denna sprutan.


Råd för denna veckan


Börja diskutera med din barnmorska om förlossningen, du kommer få förklarat vad som kommer att hända. Om du är rädd för förlossningen, diskutera det med henne/honom. Du kommer att få en bok om födseln, där har du en detaljerad genomgång skede för skede. Har du blivit inskriven i en föräldragrupp? Fråga efter den, gå in på nätet och leta reda på havandeskaps grupper som förväntas föda antingen i samma månad som du eller allmänt, det kan vara bra att hå någon att prata med och byta ut erfarenhet och råd.

torsdag 11 augusti 2011

Din 27de graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Du kanske känner som om du inte har tillräckligt med luft för att andas? Det beror på att din livmoder är rätt nära bröstkorgen och lungorna har inte tillräckligt med plats för att utvidgas helt. Oroa dig inte för bebisen den har tillräckligt med syre och din kropp gör att bebisen mår bra och alla hormoner som ställer till med problem utgör inga problem eller hinder för din bebis.

Tillsammans med smärta i nedre delen av ryggraden får du nu även kramp i benen. Det är inte lätt för dina ben nu, de måste stå ut med den nya vikten och din livmoder kräver mer av blodcirkulationen. Det vill säga att du måste röra på dig ännu mera, prova med att simma eller börja på vattengympa det kommer göra det lättare för dig. Tyvärr försvinner inte kramperna helt, de tillhör graviditeten. De är vanligast under natten och på morgonen när du sträcker på dig, under dagen kommer de inte att utgöra några problem för dig eftersom du är igång hela tiden. Sätt dina fötter i flex och stretcha ofta, massera vaderna och fötterna när du känner att kramp är på väg.


Bebisens utveckling

Under denna veckan fortsätter hjärtat sin utveckling och lungorna är under mognad. Bebisen kan nu öppna ögonlocken, sover och vaknar upp under samma intervall och kan suga på tummen. Även om lungorna inte utvecklats till 100% så skulle barnet klara sig bra om det skulle vara så att det föds nu. Du kanske har märkt av någon konstig rytm i magen - det är din bebis som har fått hicka! Hickan varar inte länge och bebisen störs inte av det - därför kan du njuta av dessa kittlande hickningar. 
Längden på bebisen är cirka 36 cm och väger ungefär 850 - 900 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.


Råd för denna veckan

Om du lider av hemorrojder, eller är ofta förstoppad - försök att äta mer frukt och grönsaker, rotfrukter, och undvik jättestarkt kryddad mat. Försök att äta minst ett mål fiberrik mat om dagen och som sagt massor med frukt, både färsk och torkad.

Om du ofta har ont i benen, vila i mer bekväma ställningar. Flera bär dessa elastiska strumpor för vener, de kanske skulle hjälpa dig. Medan du slappnar av försök att göra lite övningar som ökar blodcirkulationen i benen genom att cirkulera med foten åt båda håll och håll dem i flex ett litet tag.

tisdag 9 augusti 2011

Din 26te graviditetsvecka















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan

Din graviditet

Livmodern är nu en bra bit ovanför naveln. Om du känner att livmodern drar ihop sig och sedan slappnar av ska du inte bli rädd, det är Braxton-Hinks sammandragningar. Detta är förberedande sammandragningar, som förbereder din livmoder redan nu inför födseln. 

Dessa sammandragningar är inget skäl till att du ska drabbas av panik, de är oftast smärtfria och påminner om mens smärtor. De kan komma med oregelbundna mellanrum och sällan. De är övningar som din kropp gör av sig själv, kvinnor som bär på tvillingar kan känna av dem tidigare. Om du upplever mer än fyra sammandragningar på en timme ska du kontakta din barnmorska/läkare omedelbart. 

Äter du bra? Nu behöver du en extra 300 kalorier, välj dem klokt!

Du känner bebisens rörelser varje dag men bli inte rädd om du inte känner av dem hela tiden, de är inte alltid lika starka. Det beror också på både din och bebisens aktivitet. Om du har jobb kan det vara så att du är så upptagen att du inte känner av rörelserna då kan du stanna upp och koncentrera dig lite, då kommer du att märka av att där är aktivitet bara att du inte haft tid att lägga märke till den. Du kommer att se ju större bebisen är desto mer känner du av den.


Bebisens utveckling

Blodkärlen i lungorna började utvecklas under föregående vecka och nu under denna veckan börjar resten av lungorna utvecklas. Lungorna börjar utsöndra "surfaktant" vilket är en blandning som täcker dessa små flimmerhår/blåsor som vi har i lungorna vilka gör andningen möjlig och gör att lungorna inte "klistras ihop" när man andas. Under huden bildas nu det fettanlag som kommer att hålla kroppstemperaturen efter födseln, nu finns där cirka 2 - 3 % fett under huden. Bebisen förbättrar även sin förmåga att suga och svälja. Längden på bebisen är cirka 34 cm och väger ungefär 700 - 800 gram.


Råd för denna veckan

Världs hälso-organisationens rekommendation är att om du kan så ska du amma så länge som möjligt eftersom ditt barn kommer att vara friskare längre och du kommer att känna dig bättre, det finns salvor och böstvårts skydd i olika affärer som du kan köpa ifall du känner att det gör för ont eller att det är för obehagligt. Bröstmjölken är den absolut bästa maten bebisen kan få och den har alla vitaminer i sig som en nyfödd behöver. Amningen är även bra för dig med eftersom du kommer undan billigare och du kommer att gå ner i vikt snabbare och enklare om du ammar. Där finns vissa saker du helt ska undvika att äta under tiden du ammar speciellt första månaderna så som citron, surt, starka paprikor och de flesta bönor. Det kan göra att din mjölk surnar och då får ditt barn ont i magen och kan inte äta mjölken.

Kom ihåg att din mjölk är det bästa för din bebis, alla andra mölktyper liknar modersmjölk men ingen är den samma som just din. De andra sorterna har inte samma antikroppar som skyddar din bebis mot infektioner som kan utvecklas och bli allvarliga och även farliga. Ifall det nu är så att du redan i förväg inte kan amma, kontakta din läkare för att se vilken ersättning du ska använda.

Du kommer behöva minst en nappflaska, du ska sterilisera den/dem borsta och tvätta dem väl. Kolla utbudet i din närmsta babybutik. Du kommer även att behöva flaskvärmare, eller om du gör som man alltid gjort innan - värmer nappflaskan i vatten i en kastrull över spisen, kolla först noga så att din flaska tål att värmas upp i en kastrull med vatten. Sätt dig ner och kolla runt, fråga dina vänner vilka nappflaskor de använder och leta efer dem som visat sig vara de bästa. Kolla även efter AVENT eller Dr.Browns, de har även en liten funktion som gör att luftbubblorna minskar eller utesluts helt vilket gör att risken för kolik minskar.

måndag 8 augusti 2011

Din 25te graviditetsvecka
















  • Din graviditet
  • Bebisens utveckling
  • Råd för denna veckan




Din graviditet


Nu kan man verkligen säga att du är gravid, nu är livmodern ganska stor och du börjar åter igen få symtom från tidigare och även lite nya som; gå på toaletten ofta, halsbränna och du känner dig svullen. Än så länge bara ibland men snart kommer det bli intensivare. Notera att frekvent urinering kan återföljas av problem som smärta, stickningar och förändrat utseende av urinet. Detta kan vara tecken på urinvägs infektion.

Livmodern som ständigt växer kan utgöra ett tryck på rygg och bäcken, så det är möjligt att du har ont i nedre delen av ryggen och/eller benen. När du upptäcker sådana problem, lägg dig ner, slappna av, ändra ställning eller låt någon massera dina ben och rygg.


Bebisens utveckling


Har du känt att din bebis hickar? Hickan är i själva verket en övning på andningen, bebisen andas in fostervatten och ibland andas den in lite mer än vad den borde vilket leder till hicka.
Längden på bebisen är cirka 34 cm och väger ungefär 650 - 700 gram.

Obs! Varje bebis utvecklas individuellt i livmodern.




Råd för denna veckan


Du kanske redan har börjat tänka på möbleringen i hemmet, bebisens säkerhet. När bebisen kommer måste det mesta ändras, hur kommer bebisens rum att se ut och vilka möbler behöver du. Innan du handlar, sitt och fundera på om någon i din omgivning har barn vars spjälsäng, madrass, byrå eller skötbord inte används till exempel.


Kom ihåg att det inte är rekommenderat att du ska lyfta tunga saker eller anstränga dig för mycket tre veckor efter födseln eftersom skelettet sakta återgår till sin plats, överansträng dig inte. Förbered allting i förväg så du slipper göra tunga lyft.


Nu kommer du definitivt inte in i dina gamla kläder, hur stretchiga de än är. Nu är det dags att köpa mammakläder, men med tanke på hur länge du kommer att bära dem så ska du bara köpa det nödvändigaste. Något som går att kombinera med allting, ett par jeans, svarta byxor kanske. Är det under sommaren du är gravid kommer du då att behöva flera trekvarts eller korta mammabyxor eftersom hormonerna redan värmer dig plus sommarvärmen, så kommer det att kännas ganska skönt att kunna byta byxor oftare.


Du kommer även att stormtrivas i dina mammakläder en tid efter förlossningen också så packa inte ner allting efter födseln, vänta i någon vecka tills saker lugnat sig.

Graviditetskalender


Graviditetskalender och annat bra för dig som är gravid finns hos Allt för föräldrar.